I wystarczy, makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb. Do pasty oprócz tradycyjnej cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe. Pyszne, słodziutkie. Przepis na suszone pomidory znajdziesz tutaj. Zapraszam do przepisu !
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
5-10 suszonych pomidorków z oleju
1-2 łyżki musztardy
odrobina soli
Wykonanie:
- Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości, następnie rozgnieść widelcem. W drobniutką kostkę pokroić cebulę. Wymieszać z odrobiną soli, aby trochę zmiękła. Ogórki i pomidorki pokroić również w drobniutką kostkę. Polecałabym raczej ogórki konserwowe, pasta wówczas bardzo zyskuje na smaku. Wymieszać i gotowe. Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.
2 komentarzy
Wędzona makrela too jedna z moich ulubionych wędzonych ryb. Też często robie :) Pisałam Ci juz że mam "temperówkę " ? Sprytne ustrojstwo!
OdpowiedzUsuńMoja też,bo to najsmaczniejsza z wędzonych rybek:) Cieszę się,że masz "temperówkę",mam nadzieję na nowe innowacyjne zastosowanie:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!