Wędzona makrela do chleba z suszonymi pomidorkami

Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba. Ponieważ bardzo lubimy ryby, przetwarzam je na różne sposoby. Dzisiejszy przepis jest naprawdę błyskawiczny i kilkuskładnikowy. Pierwowzór z dawnych czasów zawierał w swoim składzie majonez, teraz zastąpiła go musztarda.

I wystarczy, makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb. Do pasty oprócz tradycyjnej cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe. Pyszne, słodziutkie. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 2-3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
  • 5-10 suszonych pomidorków z oleju
  • 1-2 łyżki musztardy
  • odrobina soli

Wykonanie:

  • Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości, następnie rozgnieść widelcem.
  • W drobniutką kostkę pokroić cebulę.
  • Wymieszać z odrobiną soli, aby trochę zmiękła.
  • Ogórki i pomidorki pokroić również w drobniutką kostkę. Polecałabym raczej ogórki konserwowe, pasta wówczas bardzo zyskuje na smaku.
  • Wymieszać i gotowe. Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *