Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba. Ponieważ bardzo lubimy ryby, przetwarzam je na różne sposoby. Dzisiejszy przepis jest naprawdę błyskawiczny i kilkuskładnikowy. Pierwowzór z dawnych czasów zawierał w swoim składzie majonez, teraz zastąpiła go musztarda.
I wystarczy, makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb. Do pasty oprócz tradycyjnej cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe. Pyszne, słodziutkie. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 cebula
- 2-3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
- 5-10 suszonych pomidorków z oleju
- 1-2 łyżki musztardy
- odrobina soli
Wykonanie:
- Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości, następnie rozgnieść widelcem.
- W drobniutką kostkę pokroić cebulę.
- Wymieszać z odrobiną soli, aby trochę zmiękła.
- Ogórki i pomidorki pokroić również w drobniutką kostkę. Polecałabym raczej ogórki konserwowe, pasta wówczas bardzo zyskuje na smaku.
- Wymieszać i gotowe. Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂