Leczo z cukinii i bakłażana

Ten bigosik z cukinii, nazywany również leczem znają chyba wszyscy, a szczególnie posiadacze działek i wielbiciele cukinii. Na moim stole zawsze witany jest entuzjastycznie. Nie spotkałam jeszcze nikogo, komu by nie smakował.

W towarzystwie ryżu stanowi świetne danie obiadowe, z bagietką pyszną kolację. Mój przepis wzbogacił smakowo dodatek bakłażana. Jeśli jej do tej pory nie dodawaliście, spróbujcie. Jest jeszcze smaczniejszy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów — w sezonie 4 duże pomidory
  • 3 duże papryki czerwone
  • 3 kiełbaski śląskie
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • na czubek noża ostrej papryki
  • pieprz z młynka
  • 2 łyżki masła ghee
  • szczypta cukru
  • ulubione zioła — opcjonalnie

Wykonanie:

  • W dużym rondlu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć cebulę z samą papryką około 5 minut. Papryka jest najtwardsza, dlatego potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej. Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki lub użyć pokrojonych i dodać do rondla. Popłukać puszkę małą ilością wody, dodać płyn do rondla. Pomidory szklarniowe do tej potrawy się nie nadają. W sezonie świetnie są świeże, a jako zamiennik najlepsze te z puszki.
  • Bakłażana pokroić w grube plastry, następnie  w grubą kostkę. Przygotowuję go oddzielnie na patelni przed dodaniem do rondla. Na odrobinę tłuszczu, wsypać kostki bakłażana i posolić je. Gdy bakłażan puści sok, który wymiesza się z tłuszczem, ładnie się zarumieni.
  • Kiełbasę kroję w kostkę i również oddzielnie podsmażam, a wytopionego tłuszczu się pozbywam. Na koniec pokroić cukinię w kostkę i dodać do rondla. Nie dodawaj wody, warzywa puszczą jej sporo. Wystarczy ta z pomidorów i odrobina z popłukania puszki
  • Dodać przyprawy. Gotowe!

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *