niedziela, 14 lipca 2013

Leczo z cukini i bakłażana


Ten bigosik z cukinii, nazywany również leczem znają chyba wszyscy, a szczególnie posiadacze działek i wielbiciele cukini. Na moim stole zawsze witany jest entuzjastycznie. Nie spotkałam jeszcze nikogo, komu by nie smakował.
W towarzystwie ryżu stanowi świetne danie obiadowe, z bagietką pyszną kolację. Mój przepis wzbogacił smakowo dodatek bakłażana. Jeśli jej do tej pory nie dodawaliście, spróbujcie. Jest jeszcze smaczniejszy.


Składniki na 4 porcje:
1 duża cebula
puszka pomidorów - w sezonie 4 duże pomidory
3 duże papryki czerwone
3 kiełbaski śląskie
1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
na czubek noża ostrej papryki
pieprz z młynka
2 łyżki masła ghee
szczypta cukru
ulubione zioła - opcjonalnie

Wykonanie:
  • W dużym rondlu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć cebulę z samą paryką około 5 minut. Papryka jest najtwardsza, dlatego potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej. Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki lub użyć pokrojonych i dodać do rondla. Popłukać puszkę małą ilością wody, dodać płyn do rondla. Pomidory szklarniowe do tej potrawy się nie nadają. W sezonie świetnie są świeże, a jako zamiennik najlepsze te z puszki.
  • Bakłażana pokroić w grube plastry, następnie  w grubą kostkę. Przygotowuję go odzielnie na patelni przed dodaniem do rondla. Na odrobinę tłuszczu, wsypać kostki bakłażana i posolić je. Gdy bakłażan puści sok, który wymiesza się z tłuszczem ładnie się zarumieni.
  • Kiełbasę kroję w kostkę i również odzielnie podsmażam, a wytopionego tłuszczu się pozbywam. Na koniec pokroić cukinię w kostkę i dodać do rondla. Nie dodawaj wody, warzywa puszczą jej sporo. Wystarczy ta z pomidorów i odrobina z popłukania puszki
  • Dodać przyprawy. Gotowe! Życzę smacznego!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!