Ten bigosik z cukinii, nazywany również leczem znają chyba wszyscy, a szczególnie posiadacze działek i wielbiciele cukinii. Na moim stole zawsze witany jest entuzjastycznie. Nie spotkałam jeszcze nikogo, komu by nie smakował.
W towarzystwie ryżu stanowi świetne danie obiadowe, z bagietką pyszną kolację. Mój przepis wzbogacił smakowo dodatek bakłażana. Jeśli jej do tej pory nie dodawaliście, spróbujcie. Jest jeszcze smaczniejszy.
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów — w sezonie 4 duże pomidory
- 3 duże papryki czerwone
- 3 kiełbaski śląskie
- 1 średnia cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- na czubek noża ostrej papryki
- pieprz z młynka
- 2 łyżki masła ghee
- szczypta cukru
- ulubione zioła — opcjonalnie
Wykonanie:
- W dużym rondlu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć cebulę z samą papryką około 5 minut. Papryka jest najtwardsza, dlatego potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej. Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki lub użyć pokrojonych i dodać do rondla. Popłukać puszkę małą ilością wody, dodać płyn do rondla. Pomidory szklarniowe do tej potrawy się nie nadają. W sezonie świetnie są świeże, a jako zamiennik najlepsze te z puszki.
- Bakłażana pokroić w grube plastry, następnie w grubą kostkę. Przygotowuję go oddzielnie na patelni przed dodaniem do rondla. Na odrobinę tłuszczu, wsypać kostki bakłażana i posolić je. Gdy bakłażan puści sok, który wymiesza się z tłuszczem, ładnie się zarumieni.
- Kiełbasę kroję w kostkę i również oddzielnie podsmażam, a wytopionego tłuszczu się pozbywam. Na koniec pokroić cukinię w kostkę i dodać do rondla. Nie dodawaj wody, warzywa puszczą jej sporo. Wystarczy ta z pomidorów i odrobina z popłukania puszki
- Dodać przyprawy. Gotowe!
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂