Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem

Błyskawiczne i smaczna pasta do kanapek. Przepis pochodzi z „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Zmniejszyłam tylko ilość soku z cytryny, bo Olivier zaszalał. Nie zmieliłam pasty na „gładko” w malakserze jak zalecał, ale rozgniotłam wszystkie składniki widelcem, także moja wersja jest jeszcze mniej pracochłonna. Odpada mycie malaksera, a pasta jest i tak pyszna.

Składniki:

  • 1 czubata łyżka chrzanu kremowego
  • 300 g wędzonej makreli bez ości (1 spora makrela)
  • 100 g serka kremowego
  • pęczek szczypiorku (w oryginale pietruszka)
  • 1/2 cytryny (w oryginale 2 szt.)
  • sól
  • pieprz
  • pęczek rzodkiewek

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie rozgnieść, następnie wymieszać widelcem. Posiekać szczypiorek, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać wyciśnięty sok.
  • Druga opcja — wszystko umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
  • Posmarowane pastą kanapki przyozdobić rzodkiewkami, posypać resztą szczypiorku.
  • Dodatek chrzanu nadaje paście bardzo ciekawego smaku.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *