Błyskawiczne i smaczna pasta do kanapek. Przepis pochodzi z „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Zmniejszyłam tylko ilość soku z cytryny, bo Olivier zaszalał. Nie zmieliłam pasty na „gładko” w malakserze jak zalecał, ale rozgniotłam wszystkie składniki widelcem, także moja wersja jest jeszcze mniej pracochłonna. Odpada mycie malaksera, a pasta jest i tak pyszna.
Składniki:
- 1 czubata łyżka chrzanu kremowego
- 300 g wędzonej makreli bez ości (1 spora makrela)
- 100 g serka kremowego
- pęczek szczypiorku (w oryginale pietruszka)
- 1/2 cytryny (w oryginale 2 szt.)
- sól
- pieprz
- pęczek rzodkiewek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie rozgnieść, następnie wymieszać widelcem. Posiekać szczypiorek, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać wyciśnięty sok.
- Druga opcja — wszystko umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
- Posmarowane pastą kanapki przyozdobić rzodkiewkami, posypać resztą szczypiorku.
- Dodatek chrzanu nadaje paście bardzo ciekawego smaku.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂