środa, 12 czerwca 2013

Deser chałwowy z truskawkami i pestkami granatu


Deser o smaku chałwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny i nie tylko dla wielbicieli chałwy. Wbrew pozorom nie jest też wcale za słodki. Stopień słodyczy możesz regulować ilością dodanego miodu. Smak chałwy bowiem pochodzi z tahini, które nie jest słodzone.
Dla nas z mężem jest to absolutny hit deserowy, latego gorąco polecam do skorzystania z przepisu. Owoce możecie dodać według własnych upodobań.


Składniki na 2 porcje:
200-250 g jogurtu greckiego
2 duże łyżki tahini
2 łyżki miodu
150 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/4 owocu granatu
8-10 ciasteczek amaretti

Wykonanie:
  • Truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Z 1 łyżeczki cukru i soku z cytryny zrobić marynatę do truskawek. Odstawić na kilka minut by przeszły smakiem.
  • Jogurt wymieszać z miodem i tahini. Nie potrzebujemy tu żadnego miksera. Robimy to zwyczajnie łyżką.
  • Owoc granatu przeciąć w poprzek i z jednej połówki "wywróconej " jakby na lewą stronę wyciągnąć pestki. Najlepiej zrobić to palcami, uwalniając je z białej osłonki.
  • Na dnie pucharków ułożyć ciasteczka, następnie jogurt chałwowy, na koniec zamarynowane truskawki i peski granatu. Przed podaniem deser schłodzić w lodówce. Dodatkowo polałam całość syropem z granatu. Nie jest to jednak konieczne. Życzę smacznego!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!