Deser chałwowy z truskawkami i pestkami granatu

Deser o smaku chałwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny i nie tylko dla wielbicieli chałwy. Wbrew pozorom nie jest też wcale za słodki. Stopień słodyczy możesz regulować ilością dodanego miodu. Smak chałwy bowiem pochodzi z tahini, które nie jest słodzone.

Dla nas z mężem jest to absolutny hit deserowy, dlatego gorąco polecam do skorzystania z przepisu. Owoce możecie dodać według własnych upodobań.

Składniki na 2 porcje:

  • 200-250 g jogurtu greckiego
  • 2 duże łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 owocu granatu
  • 8-10 ciasteczek amaretti

Wykonanie:

  • Truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Z 1 łyżeczki cukru i soku z cytryny zrobić marynatę do truskawek. Odstawić na kilka minut by przeszły smakiem.
  • Jogurt wymieszać z miodem i tahini. Nie potrzebujemy tu żadnego miksera. Robimy to zwyczajnie łyżką.
  • Owoc granatu przeciąć w poprzek i z jednej połówki „wywróconej ” jakby na lewą stronę wyciągnąć pestki. Najlepiej zrobić to palcami, uwalniając je z białej osłonki.
  • Na dnie pucharków ułożyć ciasteczka, następnie jogurt chałwowy, na koniec zamarynowane truskawki i pestki granatu. Przed podaniem deser schłodzić w lodówce. Dodatkowo polałam całość syropem z granatu. Nie jest to jednak konieczne.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *