Skladniki na 12 bułeczek:
1 czubata łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
210 ml mleka
25 ml wody różanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju ryżowego
1 opakowanie suchych drożdży
Dodatkowo: 2 łyżki maku lub sezamu, 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
- Mleko podgrzać razem z woda różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nie lepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
- Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.
- Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.
- Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.
- Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
- Gdy podwoją objetość posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.
- Piec 20 -23 minuty.
- Studzić na kratce. Smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!