Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe

Luksusowe bułeczki śniadaniowe. Przy ich pieczeniu cały dom wypełnia się cudownym różanym zapachem. Bułeczki bowiem pachną różą i mają delikatny różany posmak. Niezwykle proste  do przygotowania. Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy bułeczki. Są pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Świetne do konfitur i dżemów.

Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej 550
  • 1 czubata łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
  • 210 ml mleka
  • 25 ml wody różanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży

Dodatkowo:

  • 2 łyżki maku lub sezamu,
  • 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

  • Mleko podgrzać razem z wodą różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nielepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
  • Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.
  • Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.
  • Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.
  • Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
  • Gdy podwoją objętość posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.
  • Piec 20 -23 minuty.
  • Studzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *