Luksusowe bułeczki śniadaniowe. Przy ich pieczeniu cały dom wypełnia się cudownym różanym zapachem. Bułeczki bowiem pachną różą i mają delikatny różany posmak. Niezwykle proste do przygotowania. Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy bułeczki. Są pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Świetne do konfitur i dżemów.
Składniki na 12 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej 550
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
- 210 ml mleka
- 25 ml wody różanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 opakowanie suchych drożdży
Dodatkowo:
- 2 łyżki maku lub sezamu,
- 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
- Mleko podgrzać razem z wodą różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nielepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
- Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.
- Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.
- Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.
- Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
- Gdy podwoją objętość posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.
- Piec 20 -23 minuty.
- Studzić na kratce.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂