Nadają się tu właściwie każde owoce. Użyłam nektarynek. Idealna propozycja na letnie, upalne dni.
Skladniki na foremkę 23 cm:
2 jajka
1 szklanka mąki (dałam 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej)
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
3 spore nektarynki lub każde inne ulubione owoce
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Masło umieścić w rondelku i stopić.
- Piekarnik nastawić na 200 ° C.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować masłem.
- Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa podwoi objętość dodać w kilku ratach mąkę z proszkiem do pieczenia i stopione, przestudzone masło na przemian.
- Zetrzeć do masy skórkę z wyparzonej cytryny.
- Wyłożyć przy pomocy szpatułki masę do przygotowanej tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
- Na masie ułożyć przygotowane i pokrojone w kawałki owoce. Ułożyłam pokrojone w cząstki nektarynki. Ułożyć je na wierzchu, nie wciskając w masę. Ciasto rosnąc, ani tak częściowo je przykryje. Nie przeładujmy ciasta owocami, ponieważ przy jego delikatnej strukturze owoce opadną na dno.
- Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut. Dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy ciasto jest upieczone
- Studzić na kratce. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.
1 komentarzy
ja uwielbiam takie zdrowe pełnoziarniste cista ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!