Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami

Nie uwierzycie, że ciasto upieczone w całości  z mąki pełnoziarnistej może być tak puchate i lekkie jak chmurka. Jest rewelacyjne i o ileż zdrowsze niż upieczone ze zwykłej mąki. Co najważniejsze, to pewniak, zawsze się udaje. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, piecze się 30 minut. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 23 cm. Gdy podwoicie porcję, będzie idealna na dużą blachę. Nadają się tu właściwie każde owoce. Użyłam nektarynek. Idealna propozycja na letnie, upalne dni.

Składniki na foremkę 23 cm:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (dałam ciemny trzcinowy)
  • 1 szklanka mąki (dałam 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 spore nektarynki lub każde inne ulubione owoce
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Masło umieścić w rondelku i stopić.
  • Piekarnik nastawić na 200 ° C.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować masłem.
  • Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa podwoi objętość dodać w kilku ratach mąkę z proszkiem do pieczenia i stopione, przestudzone masło na przemian.
  • Zetrzeć do masy skórkę z wyparzonej cytryny.
  • Wyłożyć przy pomocy szpatułki masę do przygotowanej tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
  • Na masie ułożyć przygotowane i pokrojone w kawałki owoce. Ułożyłam pokrojone w cząstki nektarynki. Ułożyć je na wierzchu, nie wciskając w masę. Ciasto rosnąc, ani tak częściowo je przykryje. Nie przeładujmy ciasta owocami, ponieważ przy jego delikatnej strukturze owoce opadną na dno.
  • Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut. Dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy ciasto jest upieczone
  • Studzić na kratce. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

Życzę udanego wypieku! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *