Nie uwierzycie, że ciasto upieczone w całości z mąki pełnoziarnistej może być tak puchate i lekkie jak chmurka. Jest rewelacyjne i o ileż zdrowsze niż upieczone ze zwykłej mąki. Co najważniejsze, to pewniak, zawsze się udaje. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, piecze się 30 minut. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 23 cm. Gdy podwoicie porcję, będzie idealna na dużą blachę. Nadają się tu właściwie każde owoce. Użyłam nektarynek. Idealna propozycja na letnie, upalne dni.
Składniki na foremkę 23 cm:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (dałam ciemny trzcinowy)
- 1 szklanka mąki (dałam 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej)
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 spore nektarynki lub każde inne ulubione owoce
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Masło umieścić w rondelku i stopić.
- Piekarnik nastawić na 200 ° C.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować masłem.
- Jajka z cukrem ubić ręcznym mikserem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa podwoi objętość dodać w kilku ratach mąkę z proszkiem do pieczenia i stopione, przestudzone masło na przemian.
- Zetrzeć do masy skórkę z wyparzonej cytryny.
- Wyłożyć przy pomocy szpatułki masę do przygotowanej tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
- Na masie ułożyć przygotowane i pokrojone w kawałki owoce. Ułożyłam pokrojone w cząstki nektarynki. Ułożyć je na wierzchu, nie wciskając w masę. Ciasto rosnąc, ani tak częściowo je przykryje. Nie przeładujmy ciasta owocami, ponieważ przy jego delikatnej strukturze owoce opadną na dno.
- Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut. Dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy ciasto jest upieczone
- Studzić na kratce. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.
Życzę udanego wypieku! Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂