Surówka z rzodkiewek

Rzodkiewki w tym roku obrodziły nadzwyczajnie. Wilgoci im nie brakowało. Jeśli znudziły się Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek, mam inną propozycję — surówkę z rzodkiewek. Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolację z pieczywem też będzie smakować wybornie.

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek-sporo
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Wykonanie:

  • Rzodkiewki umyć, odciąć liście. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Dodać pokrojony szczypiorek.
  • Następnie wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu i dwoma łyżeczkami chrzanu. Gdy chrzan jest niezbyt ostry, dodaj go więcej. Mój był wyjątkowo mocny.
  • Posolić do smaku (dałam dwie duże szczypty), dodać pieprz z młynka i malutką szczyptę cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *