Rzodkiewki w tym roku obrodziły nadzwyczajnie. Wilgoci im nie brakowało. Jeśli znudziły się Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek, mam inną propozycję — surówkę z rzodkiewek. Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolację z pieczywem też będzie smakować wybornie.
Składniki na 2 porcje:
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek-sporo
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Rzodkiewki umyć, odciąć liście. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Dodać pokrojony szczypiorek.
- Następnie wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu i dwoma łyżeczkami chrzanu. Gdy chrzan jest niezbyt ostry, dodaj go więcej. Mój był wyjątkowo mocny.
- Posolić do smaku (dałam dwie duże szczypty), dodać pieprz z młynka i malutką szczyptę cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂