Zupa z młodych warzyw - kalarepki, kalafiora i marchewki jest zdrowa, lekka, bez zasmażki, dodatku mąki, jedynie z kleksem jogurtu greckiego. Zupę przygotowałam na bulionie warzywnym, także idealnie nadaje się również dla wegetarian.
Składniki na 6 porcji:
2 kalarepy
2-3 marchewki
1/4 kalafiora
2 garstki makaronu (nierozgotowującego się)
2 łyżki masła ghee
1 łodyżka lubczyku
dużo koperku
2 łyżki posiekanych listków selera
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżeczki bulionu warzywnego
sól, pieprz
WYKONANIE:
- Warzywa obrać. Kalarepkę i marchew pokroić w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuścić masło ghee. Wrzucić pokrojone w kostę warzywa i podsmażyć. Nie powinny się jednak zbrązowić. Wrzucić także część koperku. W ten sposób uzyskamy znakomity smak zupy bez zasmażki. Do zupy z młodych warzyw nie dodaję listków laurowych i innych przypraw, by nie zdominowaly specyficznego, lekkiego posmaku młodych warzyw.
- Wlać 1,5 l bulionu warzywnego. Oberwać listki z gałązki lubczyku i drobno posiekać. Łodyżkę też wrzucam do gotowania. Na końcu ja usunę. Siekam listki selera. Dorzucam połamany makaron i różyczki kalafiora. Białych części głąba nie wyrzucam. Kroję drobno i dorzucam do zupy. Używam wąskich spätzli, ale nadaja się również wszystkie inne twarde, nierozgotowujące się makarony.
- Gotować około 20 minut. Na koniec ewentualnie dosolić, dodać świeżo zmielony pieprz z młynka i resztę koperku.
- Na talerzach przybrać kleksem jogurtu greckiego. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!