Zapraszam na pysznฤ letniฤ zupฤ z kalafiora i kalarepy, szczegรณlnie wszystkich liczฤ cych kalorie i dbajฤ cych o liniฤ. Zupa z mลodych warzyw โ kalarepki, kalafiora i marchewki jest zdrowa, lekka, bez zasmaลผki, dodatku mฤ ki, jedynie z kleksem jogurtu greckiego. Zupฤ przygotowaลam na bulionie warzywnym, takลผe idealnie nadaje siฤ rรณwnieลผ dla wegetarian.
Skลadniki na 6 porcji:
- 2ย kalarepy
- 2-3 marchewki
- 1/4 kalafiora
- 2 garstki makaronu (nierozgotowujฤ cego siฤ)
- 2 ลyลผki masลa ghee
- 1 ลodyลผka lubczyku
- duลผo koperku
- 2 ลyลผki posiekanych listkรณw selera
- 1 ลyลผka jogurtu greckiego
- 2ย ลyลผeczki bulionu warzywnego
- sรณl
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa obraฤ. Kalarepkฤ i marchew pokroiฤ w kostkฤ.
- W garnku, w ktรณrym bฤdziemy gotowaฤ zupฤ rozpuลciฤ masลo ghee. Wrzuciฤ pokrojone w kostkฤ warzywa i podsmaลผyฤ. Nie powinny siฤ jednak zbrฤ zowiฤ. Wrzuciฤ takลผe czฤลฤ koperku. W ten sposรณb uzyskamy znakomity smak zupy bez zasmaลผki. Do zupy z mลodych warzyw nie dodajฤ listkรณw laurowych i innych przypraw, by nie zdominowaลy specyficznego, lekkiego posmaku mลodych warzyw.
- Wlaฤ 1,5 l bulionu warzywnego. Oberwaฤ listki z gaลฤ zki lubczyku i drobno posiekaฤ. ลodyลผkฤ teลผ wrzucam do gotowania. Na koลcu ja usunฤ. Siekam listki selera. Dorzucam poลamany makaron i rรณลผyczki kalafiora. Biaลych czฤลci gลฤ ba nie wyrzucam. Krojฤ drobno i dorzucam do zupy. Uลผywam wฤ skich spรคtzli, ale nadajฤ siฤ rรณwnieลผ wszystkie inne twarde, nierozgotowujฤ ce siฤ makarony.
- Gotowaฤ okoลo 20 minut. Na koniec ewentualnie dosoliฤ, dodaฤ ลwieลผo zmielony pieprz z mลynka i resztฤ koperku.
- Na talerzach przybraฤ kleksem jogurtu greckiego.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐