Danie dla wielbicieli pierogów i szpinaku. Bardzo smaczne pierogi na lato. Mąż, który nie jest pierogowym fanem, zjadł te szpinakowe z wielkim apetytem. Oczywiście na jego talerzu nie mogło zabraknąć boczku i cebulki. Pierogi zrobiłam z mąki pełnoziarnistej.
Skladniki na ciasto (około 40 pierogów):
2 szklanki mąki (pół na pół mąka pszenna 550 i pełnoziarnista)
3/4 szklanki mocno ciepłej wody
1 łyżka oleju
spora szczypta soli
Z mąki i wody starannie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
1/2 kg szpinaku mrożonego lub świeżego
175 g kremowego sera (dałam Philadelphie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatalowa
sól, pieprz (sporo)
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła ghee
Dodatkowo: 100 g boczku,1 cebula,1 łyżka masła ghee lub oleju
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sitku nadmiar wody.
- Na rozgrzanej patelni z masłem ghee podsmażyć w drobną kostkę pokrojoną cebulkę. Dodać posiekany czosnek. Odciśnięty szpinak, posiekać nożem i dołożyć na patelnię, przesmażyć razem z czosnkiem i cebulą.
- Gdy szpinak przestygnie wymieszać z serem i doprawić do smaku gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Na koniec dodać bułkę tartą. Ilość jej uzaleznić od gęstości masy.
- Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować na trzy cieniutkie placki.
- Wykrawać kółka, nakładać po 1 łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Partiami wrzucać pierogi na gotujacą wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię wody, gotować pierogi jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
- Podawać z przygotowanym podsmażonym boczkiem z cebulką. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!