Danie dla wielbicieli pierogów i szpinaku. Bardzo smaczne pierogi na lato. Mąż, który nie jest pierogowym fanem, zjadł te szpinakowe z wielkim apetytem. Oczywiście na jego talerzu nie mogło zabraknąć boczku i cebulki. Pierogi zrobiłam z mąki pełnoziarnistej.

Składniki na ciasto (około 40 pierogów):

  • 2 szklanki mąki (pół na pół mąka pszenna 550 i pełnoziarnista)
  • 3/4 szklanki mocno ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • spora szczypta soli

Z mąki i wody starannie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 175 g kremowego sera (dałam Philadelphie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz (sporo)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła ghee

Dodatkowo:

  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee lub oleju

Wykonanie:

  • Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sitku nadmiar wody.
  • Na rozgrzanej patelni z masłem ghee podsmażyć w drobną kostkę pokrojoną cebulkę. Dodać posiekany czosnek. Odciśnięty szpinak, posiekać nożem i dołożyć na patelnię, przesmażyć razem z czosnkiem i cebulą.
  • Gdy szpinak  przestygnie wymieszać z serem i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodać bułkę tartą. Ilość jej uzależnić od gęstości masy.
  • Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować na trzy cieniutkie placki.
  • Wykrawać kółka, nakładać po 1 łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Partiami wrzucać pierogi na gotującą wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię wody, gotować pierogi jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
  • Podawać z przygotowanym podsmażonym boczkiem z cebulką.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *