Składniki na 2 porcje:
1 cebula
2 łyżki oliwy
125 g ryżu
1 zielona cukinia
2 kawałki łososia a`160 g
gałązka rozmarynu
sok z cytryny
sól, pieprz Cayenne do smaku
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać ryż i przesmażyć razem.
- Dolewać stopniowo 300 ml bulionu, każdorazowo odczekać, aż ryż "wypije" płyn. Ewentualnie dosolić i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (wg przepisu z opakowania ryżu), aż ryż wchłonie resztę płynu.
- Przygotowanego łososia (wcześniej skropionego cytryną i posolonego) obtoczyć w mące i smażyć na gałązce rozmarynu, po 2-3 minuty z każdej strony. Mąkę można pominąć, jednak łosoś obtoczony w mące po prostu nie pryska przy smażeniu.
- Cukinię zetrzeć (krótko przed podaniem) na tarce o dużych oczkach, dodać pieprz Cayenne i wymieszać z ugotowanym gorącym ryżem.
- Serwować z usmażonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny i oliwą. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!