Ryż z cukinią i smażonym łososiem — zucchinireis

Cukinia na surowo ? Czemu nie. Tu starta na dużych oczkach tarki, w połączeniu z ryżem odrobiną, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite danie. Do tego wyśmienicie pasuje smażony łosoś lub filet z kurczaka. Proste danie, bardzo smaczne i pożywne. Do przygotowania nawet dla bardzo początkujących „kuchcików”.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cebula
  • łyżki oliwy
  • 125 g ryżu
  • 1 zielona cukinia
  • 2 kawałki łososia a`160 g
  • gałązka rozmarynu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz Cayenne do smaku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać ryż i przesmażyć razem.
  • Dolewać stopniowo 300 ml bulionu, każdorazowo odczekać, aż ryż „wypije” płyn. Ewentualnie dosolić i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (wg przepisu z opakowania ryżu), aż ryż wchłonie resztę płynu.
  • Przygotowanego łososia (wcześniej skropionego cytryną i posolonego) obtoczyć w mące i smażyć na gałązce rozmarynu, po 2-3 minuty z każdej strony. Mąkę można pominąć, jednak łosoś obtoczony w mące po prostu nie pryska przy smażeniu.
  • Cukinię zetrzeć (krótko przed podaniem) na tarce o dużych oczkach, dodać pieprz Cayenne i wymieszać z ugotowanym gorącym ryżem.
  • Serwować z usmażonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny i oliwą.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *