Sernikobrownie z malinami

Nie musisz wybierać, co lubicie bardziej — sernik czy brownie, bo możesz oba przysmaki zjeść jednocześnie. Do tego świeże maliny i gotowe. Mhm…po prostu pycha! A jaki zapach… Podczas pieczenia unosi się zniewalający zapach czekolady i malin.

Ciasto upiekłam w foremce 23 × 30 cm. Zapraszam do przepisu.

Składniki na spód brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (75 %)
  • 80 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 ekstraktu z wanilii
  • 105 g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Nałożenie:

  • 240 g twarożku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 ekstraktu z wanilii
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 200 g malin
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

  • Czekoladę z masłem powoli rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystygnięcia.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Włączyć piekarnik i nastawić na 180 ° C.
  • Na nałożenie serowe zmiksować wszystkie składniki.
  • Przestudzoną masę czekoladową zmiksować z jajami. Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną.
  • Przy pomocy szpatułki połączyć masę czekoladową z mąką. Nie mieszać za długo!
  • Rozsmarować równomiernie na blaszce wyłożonej papierem. Na to wyłożyć przygotowaną masę serową, pozostawiając 1 cm wolnego od sera dookoła. Na górze ułożyć maliny, posypać cukrem.
  • Piec 40 minut w temperaturze 180 ° C. Ostudzić.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *