- Wartość odżywcza ogórka jest niewielka, ale warzywa te cenione są pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu.
- Wartość żywieniowa ogórka polega głównie na smaku i usprawnieniu procesu trawienia. Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin, głównie K (wzmacniajacą krzepliwość krwi) i C oraz niewielkie ilości mikroelementów: potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
- Pomagają w usuwaniu wody z organizmu, dlatego znalazły zastosowanie w dietach odchudzających.
- Są także niskokaloryczne. 100 g to 39 kcal. Mają działanie oczyszczające.
- Ogórki zawierają askorbinę - enzym, który utlenia witaminę C. Dlatego surowych owoców nie należy mieszać np. w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy. Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje działanie askorbiny.
- Dzięki zdolnościom regenacyjnym soku ogórkowego, znalazł on ogromne zastosowanie w kosmetyce. Płatki świeżego ogórka położone pod oczy doskonale niwelują opuchliznę, a okłady ze świeżych płatków stosowanych na oczy świetnie nawilżają gałkę oczną.
Goryczka zlokalizowana jest w okolicach ogonka. Dlatego obieramy ogórka zawsze od czubka w kierunku ogonka, by nie rozprowadzić gorzkiego smaku.Wtedy cała sałatka byłyby już niejadalna.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!