Ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką

Pyszne ciasto z porzeczkami i bardzo smaczną kruszonką z dodatkiem czekolady. Najlepsze jest to, że możesz je upiec, nie mając ani jednego jajka w lodówce. Tak, to ciasto jest bez jajek. Bardzo ładnie rośnie i w cudowny sposób wchłania wilgoć z owoców nie stając się przy tym, ani mokre, ani maziste. Nadają się tu właściwie każde owoce. Równie pyszne byłoby z wiśniami. Upiekłam je w foremce o przekroju 20 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 75 g masła
  • 20 g groszków czekoladowych
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Składniki na spód:

  • 50 g twarożku
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 140 g mąki
  • 500 g czerwonych porzeczek lub wiśni

Wykonanie:

  • Piekarnik nastawić na 190 ° C.
  • Masło, 120 g mąki i 60 g cukru rozgnieść między palcami, aż do uzyskania efektu „mokrego piasku”. Można to zrobić również przy użyciu robota. Dodać posiekaną czekoladę i wiórki. Zagnieść kulę i odstawić do lodówki.
  • Umyć i odsączyć owoce. Odszypułkować porzeczki, a gdy wykorzystujemy wiśnie, pozbawić je pestek.
  • Twarożek, mleko i olej, oraz cukier wyrobić ręcznym robotem na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto.
  • Ciasto wyłożyć na omączony blat i rozwałkować na okrąg o przekroju 22 cm. Ja zrobiłam to palcami, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie.
  • Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, formując dookoła foremki 2-cm rant.
  • Bezpośrednio na ciasto wysypać przygotowane owoce, następnie  na owoce równomiernie  rozsypać kruszonkę.
  • Piec na środkowej szynie 35 – 40 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

    Życzę smacznego!

Porcja ciasta to 260 kcal i 4 g białka, 11 g tłuszczu oraz 34 g węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *