Pyszne ciasto z porzeczkami i bardzo smaczną kruszonką z dodatkiem czekolady. Najlepsze jest to, że możesz je upiec, nie mając ani jednego jajka w lodówce. Tak, to ciasto jest bez jajek. Bardzo ładnie rośnie i w cudowny sposób wchłania wilgoć z owoców nie stając się przy tym, ani mokre, ani maziste. Nadają się tu właściwie każde owoce. Równie pyszne byłoby z wiśniami. Upiekłam je w foremce o przekroju 20 cm.
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki
- 75 g masła
- 20 g groszków czekoladowych
- 60 g cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki na spód:
- 50 g twarożku
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru
- 140 g mąki
- 500 g czerwonych porzeczek lub wiśni
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 190 ° C.
- Masło, 120 g mąki i 60 g cukru rozgnieść między palcami, aż do uzyskania efektu „mokrego piasku”. Można to zrobić również przy użyciu robota. Dodać posiekaną czekoladę i wiórki. Zagnieść kulę i odstawić do lodówki.
- Umyć i odsączyć owoce. Odszypułkować porzeczki, a gdy wykorzystujemy wiśnie, pozbawić je pestek.
- Twarożek, mleko i olej, oraz cukier wyrobić ręcznym robotem na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto.
- Ciasto wyłożyć na omączony blat i rozwałkować na okrąg o przekroju 22 cm. Ja zrobiłam to palcami, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie.
- Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, formując dookoła foremki 2-cm rant.
- Bezpośrednio na ciasto wysypać przygotowane owoce, następnie na owoce równomiernie rozsypać kruszonkę.
- Piec na środkowej szynie 35 – 40 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Porcja ciasta to 260 kcal i 4 g białka, 11 g tłuszczu oraz 34 g węglowodanów.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂