Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką

Pyszne, dietetyczne porzeczkowe ciasto, które wyglądem przypomina tartę, a tartą nie jest. Spód stanowi idealne, cieniutkie ciasto drożdżowe. Proporcje grubości ciasta, masy śmietanowo — jajecznej i porzeczek są dobrane idealnie.

Szczególnie dla wszystkich lubiących ciasta nieprzeładowane tłuszczem i liczących kalorie. Kolejne ciasto z serii „samo się robi”. Na pewno wypróbuję je z innymi owocami, dlatego i Wam polecam. Upiekłam je w formie na tartę o przekroju 26 cm.

Składniki na spód:

  • 70 ml mleka
  • 15 g masła
  • 125 mąki pszennej 1050
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (10 g świeżych)
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z pół cytryny
  • tłuszcz do formy

Nałożenie:

  • 500 g porzeczek czerwonych
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Wykonanie:

  • Podgrzać mleko, roztopić w mleku masło. Połączyć z resztą składników na spód i wyrobić ręcznie lub robotem, aż powstanie gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swą objętość, wyrzucić na blat i krótko ponownie zagnieść. Podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
  • Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem formując dookoła rant wysokości 2 cm. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nastawić na 180` C.
  • Porzeczki umyć, obrać z szypułek, najlepiej przy pomocy widelca. Osuszyć. Równomiernie rozłożyć na podrośniętym spodzie drożdżowym.
  • Kwaśną śmietanę zmiksować z jajkami, wanilią i cukrem. Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
  • Wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż się zezłoci.
  • Studzić na kratce. Życzę smacznego!

1 porcja ciasta to 161 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu i 26 g węglowodanów (całość-12 porcji)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *