Pyszne, dietetyczne porzeczkowe ciasto, które wyglądem przypomina tartę, a tartą nie jest. Spód stanowi idealne, cieniutkie ciasto drożdżowe. Proporcje grubości ciasta, masy śmietanowo-jajecznej i porzeczek są dobrane idealnie. Szczególnie dla wszystkich lubiących ciasta nie przeładowane tłuszczem i liczących kalorie. Kolejne ciasto z serii "samo sie robi". Na pewno wypróbuję je z innymi owocami, dlatego i Wam polecam. Upiekłam je w formie na tartę o przekroju 26 cm.
Składniki na spód :
70 ml mleka
15 g masła
125 mąki pszennej 1050
1 żółtko
1 łyżeczka suchych drożdży (10 g świeżych)
25 g cukru
szczypta soli
skórka starta z pół cytryny
tłuszcz do formy
Nałożenie :
500 g porzeczek czerwonych
150 ml kwaśnej śmietany
100 g cukru
2 jajka
ziarenka z połowy laski wanilii
Wykonanie:
- Podgrzać mleko, roztopić w mleku masło. Połączyć z resztą składników na spód i wyrobić ręcznie lub robotem, aż powstanie gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swą objętość, wyrzucić na blat i krótko ponownie zagnieść. Podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
- Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem formując dookoła rant wysokości 2 cm. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
- Piekarnik nastawić na 180` C.
- Porzeczki umyć, obrać z szypułek, najlepiej przy pomocy widelca. Osuszyć. Równomiernie rozłożyć na podrośniętym spodzie drożdżowym.
- Kwaśną śmietanę zmiksować z jajkami, wanilią i cukrem. Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
- Wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż się zezłoci.
- Studzić na kratce. Życzę smacznego!
1 komentarzy
Ciasto pycha,szkoda,że tak szybko się kończy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!