Pyszne, dietetyczne porzeczkowe ciasto, które wyglądem przypomina tartę, a tartą nie jest. Spód stanowi idealne, cieniutkie ciasto drożdżowe. Proporcje grubości ciasta, masy śmietanowo — jajecznej i porzeczek są dobrane idealnie.
Szczególnie dla wszystkich lubiących ciasta nieprzeładowane tłuszczem i liczących kalorie. Kolejne ciasto z serii „samo się robi”. Na pewno wypróbuję je z innymi owocami, dlatego i Wam polecam. Upiekłam je w formie na tartę o przekroju 26 cm.
Składniki na spód:
- 70 ml mleka
- 15 g masła
- 125 mąki pszennej 1050
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka suchych drożdży (10 g świeżych)
- 25 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z pół cytryny
- tłuszcz do formy
Nałożenie:
- 500 g porzeczek czerwonych
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ziarenka z połowy laski wanilii
Wykonanie:
- Podgrzać mleko, roztopić w mleku masło. Połączyć z resztą składników na spód i wyrobić ręcznie lub robotem, aż powstanie gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swą objętość, wyrzucić na blat i krótko ponownie zagnieść. Podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
- Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem formując dookoła rant wysokości 2 cm. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
- Piekarnik nastawić na 180` C.
- Porzeczki umyć, obrać z szypułek, najlepiej przy pomocy widelca. Osuszyć. Równomiernie rozłożyć na podrośniętym spodzie drożdżowym.
- Kwaśną śmietanę zmiksować z jajkami, wanilią i cukrem. Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
- Wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż się zezłoci.
- Studzić na kratce. Życzę smacznego!
1 porcja ciasta to 161 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu i 26 g węglowodanów (całość-12 porcji)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂