poniedziałek, 23 września 2013

Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami - najlepsze


Już dłuższy czas "chodziły" za mną leniwe pierogi. Rzadko je robię, bo za bardzo nie wiadomo, czy to deser czy pozycja obiadowa. Gdy jednak ujrzałam w TV kucharza przygotowującego je z karmelizowanymi śliwkami, natychmiast wyruszyłam po śliwki. Ten zestaw z karmelizowanymi śliwkami absolutnie mnie zachwycił. Przeczucie mnie nie zawiodło, były tak pyszne, że ledwo zdążyłam na szybko zrobić to jedno niespecjalne zdjęcie.
Ponieważ sezon śliwkowy ciągle trwa, może się skusisz. W "Kuchni śląskiej" znalazłam idealny przepis na leniwe. Są bardzo pulchne i mięciutkie. Bardzo, bardzo polecam.

Skladniki na 4 porcje:
400 g sera twarogowego
1 szklanka mąki 550 + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka (ewentualnie 1 żółtko i 2 białka)
szczypta soli
10-16 śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • Twaróg rozgnieść widelcem z żółtkami. Połączyć obie mąki, następnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.
  • Z ciasta uformować 4 wałeczki i pokroić w skośne kluseczki, starać się, by podsypać jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto będzie wówczas mięciutkie i delikatne.
  • Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Wypestkować śliwki, pokroić na połówki.
  • Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki cukru, na to wrzucić śliwki i poruszając patelnią obtoczyć owoce w cukrze. Za kilka minut (nie przedłużać podgrzewania, bo śliwki się rozlecą), dołożyć masło i wrzucić ugotowane wcześniej leniwe pierogi. Wszystko razem mieszając podgrzać. Posypać cynamonem. Jak ktoś lubi można i bułką tartą. Życzę smacznego!
Uwagi: Nie pomijaj ubicia białek! To gwarancja  pulchnych i  bardzo delikatnych klusek.

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!