Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza, bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzałe, pachnące latem kolorowe warzywa. Choć żaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest bardzo popularna. Równie smaczna na ciepło jak i na zimno. U mnie z dodatkiem ziemniaków stanowi pyszne danie obiadowe.
Istnieją różne warianty przygotowania tego dania, nam najbardziej smakuje ryba smażona w panierce z bułki tartej, najlepiej, by był to dorsz lub inna ryba o białym mięsie. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
4 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 spora cebula
1/2 pora
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
2 spore szczypty cukru
1 łyżka octu
pieprz, słodka papryka
150 g koncentratu pomidorowego
1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, sok z cytryny
Wykonanie:
- Rybę umyć, poporcjować, osuszyć, spryskać sokiem z cytryny, posolić, odstawić.
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w półkrążki.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Gdy się zezłoci dodać starte warzywa i podsmażyć całość kilka minut razem.
- Warzywa podlać szklanką wody, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, dusić do miękkości około 10 minut. Dodać resztę przypraw: sól, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.
- W międzyczasie rybę obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
- Ułożyć w sosie i podgrzać razem, by ryba przeszła smakiem warzyw.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!