Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza, bowiem „babie lato” oferuje nam dojrzałe, pachnące latem kolorowe warzywa. Choć żaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest bardzo popularna. Równie smaczna na ciepło jak i na zimno. U mnie z dodatkiem ziemniaków stanowi pyszne danie obiadowe.

Istnieją różne warianty przygotowania tego dania, nam najbardziej smakuje ryba smażona w panierce z bułki tartej, najlepiej, by był to dorsz lub inna ryba o białym mięsie. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże płaty — filety dorsza ze skórą
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 spora cebula
  • 1/2 pora
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 spore szczypty cukru
  • 1 łyżka octu
  • pieprz, słodka papryka
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, sok z cytryny

Wykonanie:

  • Rybę umyć, poporcjować, osuszyć, spryskać sokiem z cytryny, posolić, odstawić.
  • Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w pół krążki.
  • Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Gdy się zezłoci dodać starte warzywa i podsmażyć całość kilka minut razem.
  • Warzywa podlać szklanką wody, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, dusić do miękkości około 10 minut. Dodać resztę przypraw: sól, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.
  • W międzyczasie rybę obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Ułożyć w sosie i podgrzać razem, by ryba przeszła smakiem warzyw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *