Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza, bowiem „babie lato” oferuje nam dojrzaลe, pachnฤ
ce latem kolorowe warzywa. Choฤ ลผaden Grek nie zna tej potrawy, u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest bardzo popularna. Rรณwnie smaczna na ciepลo jak i na zimno. U mnie z dodatkiem ziemniakรณw stanowi pyszne danie obiadowe.
Istniejฤ
rรณลผne warianty przygotowania tego dania, nam najbardziej smakuje ryba smaลผona w panierce z buลki tartej, najlepiej, by byล to dorsz lub inna ryba o biaลym miฤsie. Zapraszam do przepisu.
Skลadniki na 4 porcje:
- 2 duลผe pลaty โ filety dorsza ze skรณrฤ
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 maลy seler
- 1 spora cebula
- 1/2 pora
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 ลyลผeczka soli
- 2 spore szczypty cukru
- 1 ลyลผka octu
- pieprz, sลodka papryka
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 jajko, buลka tarta, olej do smaลผenia, sok z cytryny
Wykonanie:
- Rybฤ umyฤ, poporcjowaฤ, osuszyฤ, spryskaฤ sokiem z cytryny, posoliฤ, odstawiฤ.
- Warzywa umyฤ, obraฤ i zetrzeฤ na tarce o duลผych oczkach. Pora pokroiฤ w pรณล krฤ ลผki.
- Cebulฤ pokroiฤ i podsmaลผyฤ na oleju. Gdy siฤ zezลoci dodaฤ starte warzywa i podsmaลผyฤ caลoลฤ kilka minut razem.
- Warzywa podlaฤ szklankฤ wody, dodaฤ listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, dusiฤ do miฤkkoลci okoลo 10 minut. Dodaฤ resztฤ przypraw: sรณl, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.
- W miฤdzyczasie rybฤ obtoczyฤ w jajku, buลce tartej i usmaลผyฤ z obu stron na zลoty kolor.
- Uลoลผyฤ w sosie i podgrzaฤ razem, by ryba przeszลa smakiem warzyw.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐