Rustykalna tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym. Tu perfekcjonizm nie jest wymagany, bo im bardziej nieforemnie rozwałkujemy ciasto, tym tarta będzie bardziej szykowna. Musisz spróbować, bo tarta jest przepyszna. Niesamowicie chrupiące kruche ciasto i pachnące karmelizowane brzoskwinie, to zachwyci każdego łasucha. Ponadto to małe co nieco do kawy jest niskokaloryczne, gdyż owoce leżą na cieście bez dodatków typu śmietanka czy mascarpone. Bardzo prosto i pysznie. Polecam!

Składniki:

  • 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej- 630)
  • 60 g cukru pudru + 1 łyżka do posypania
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła w małych kawałeczkach
  • 1 jajko M
  • 500 g brzoskwiń (4 duże)
  • 3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wymieszać. Dodać kawałki masła i wymieszać ręcznie, bądź w misie robota, aż do uzyskania efektu „mokrego piasku”. Dodać jajko, uformować kulę, owinąć w folę i umieścić na 30 minut w lodówce.
  • Brzoskwinie przepołowić, usunąć pestki i pokroić w cienkie 3-4 mm pół krążki.
  • Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35 × 25 cm. Na wałku przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, pozostawiając dookoła wolny 5-cm rant. Ten rant na koniec zawinąć, zakładając na owoce. Brzoskwinie posypać brązowym cukrem.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C (z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezłocenia brzegów.
  • Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

Przepis pochodzi z „Für jeden Tag”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *