Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym. Tu perfekcjonizm nie jest wymagany, bo im bardziej nieforemnie rozwaลkujemy ciasto, tym tarta bฤdzie bardziej szykowna. Musisz sprรณbowaฤ, bo tarta jest przepyszna. Niesamowicie chrupiฤ ce kruche ciasto i pachnฤ ce karmelizowane brzoskwinie, to zachwyci kaลผdego ลasucha. Ponadto to maลe co nieco do kawy jest niskokaloryczne, gdyลผ owoce leลผฤ na cieลcie bez dodatkรณw typu ลmietanka czy mascarpone. Bardzo prosto i pysznie. Polecam!
Skลadniki:
- 250 g mฤ ki (uลผyลam orkiszowej jasnej- 630)
- 60 g cukru pudru + 1 ลyลผka do posypania
- szczypta soli
- 125 g zimnego masลa w maลych kawaลeczkach
- 1 jajko M
- 500 g brzoskwiล (4 duลผe)
- 3 ลyลผki brฤ zowego cukru
Wykonanie:
- Mฤ kฤ, cukier puder i szczyptฤ soli wymieszaฤ. Dodaฤ kawaลki masลa i wymieszaฤ rฤcznie, bฤ dลบ w misie robota, aลผ do uzyskania efektu “mokrego piasku”. Dodaฤ jajko, uformowaฤ kulฤ, owinฤ ฤ w folฤ i umieลciฤ na 30 minut w lodรณwce.
- Brzoskwinie przepoลowiฤ, usunฤ ฤ pestki i pokroiฤ w cienkie 3-4 mm pรณล krฤ ลผki.
- Na lekko podsypanej mฤ kฤ powierzchni rozwaลkowaฤ ciasto na prostokฤ t o wymiarach 35ย รย 25 cm. Na waลku przenieลฤ go na blachฤ wyลoลผonฤ papierem do pieczenia. Na cieลcie uลoลผyฤ pokrojone brzoskwinie, pozostawiajฤ c dookoลa wolny 5-cm rant. Ten rant na koniec zawinฤ ฤ, zakลadajฤ c na owoce. Brzoskwinie posypaฤ brฤ zowym cukrem.
- Wลoลผyฤ do piekarnika nagrzanego do 200ยฐ C (z nawiewem 180 ยฐC) i piec 30-35 minut do zezลocenia brzegรณw.
- Gdy przestygnie posypaฤ cukrem pudrem i podawaฤ. Smacznego!
Przepis pochodzi z “Fรผr jeden Tag”
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐