Amerykany na halloween

Amerykany ozdobione pajęczą siecią i czekoladowo-cytrynowym lukrem są moją propozycją na Halloween. Aranżację pająkową potraktowałam jako element terapii przeciwko arachnofobii. Samo kupno tych czarnych straszydeł było początkiem terapii.

Nie wiem, co takiego kryją w sobie te okrągłe, oblane słodkim lukrem, kluchowate w środku ciastka, czy może raczej bułki, ale uwielbiam je od zawsze.

Po raz pierwszy postanowiłam upiec je samodzielnie i jednocześnie zmierzyć się z przepisem zawierającym amoniak. Muszę przyznać, że choć mam czułe powonienie, wszystkie zasłyszane opowieści były mocno na wyrost. Zapach jak się pojawił, tak samo szybko ulotnił się przy uchylonym oknie.

Przepis jest wypadkową kilku innych. Amerykany udały się znakomicie, smakują jak te z dawnych lat. Prosty, pyszny, nieskomplikowany wypiek. Polecam!

Składniki na 16 bułeczek:

  • 300 g mąki
  • 110 ml mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 100-120 g cukru
  • 2 jaja L lub 3-M
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5-2 łyżeczek amoniaku spożywczego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

  • Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy, potem jajka i ucierać nadal.
  • Amoniak rozpuścić w mleku (otworzyć w kuchni okno)
  • Do utartego na puszystą masę ciasta wsypać mąkę i wlać mleko z amoniakiem. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gęste i z trudem spadać z łyżki. Gęstość regulować dodatkiem mleka.
  • Wykładać łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując duże odstępy (bardzo rosną). Na jedno ciastko przeznaczyć kopiastą łyżkę. Nie przejmować się kształtem nałożonej porcji ciasta. W trakcie pieczenia owa „kupka” rozleje się sama w kształtnego, krągłego amerykana.
  • Piec  minut w 200° C przez 15 minut, aż do zrumienienia brzegów.
  • Ciastka studzić na kratce
  • Cukier puder rozmieszać z 2 łyżkami soku cytrynowego lub mleka, gdy przeszkadza Ci cytrynowy smak. Do połowy dodać 1 łyżkę kakao. Przy pomocy pędzla nałożyć lukier na płaską część ciastka. Nie czekając, aż biały lukier zastygnie, ciemny lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego cienką, okrągłą tylką i wyciskać koło w kształcie spirali, zaczynając od środka. Potem przy pomocy wykałaczki zdecydowanymi ruchami przeciągnąć 8-10 linii od środka w kierunku brzegu. Niestety robiłam esy-floresy na zastygniętym białym lukrze, dlatego efekt pajęczynowy uzyskałam dość mierny. Można zrobić również odwrotność kolorystyczną i na ciemnym lukrze zrobić jasną pajęczynę.
  • Ciastka pozostawić do przeschnięcia. Można przechowywać w zamkniętej puszce przełożone pergaminem, jeśli coś pozostanie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *