Amerykany ozdobione pajฤczฤ
sieciฤ
i czekoladowo-cytrynowym lukrem sฤ
mojฤ
propozycjฤ
na Halloween. Aranลผacjฤ pajฤ
kowฤ
potraktowaลam jako element terapii przeciwko arachnofobii. Samo kupno tych czarnych straszydeล byลo poczฤ
tkiem terapii.
Nie wiem, co takiego kryjฤ
w sobie te okrฤ
gลe, oblane sลodkim lukrem, kluchowate w ลrodku ciastka, czy moลผe raczej buลki, ale uwielbiam je od zawsze.
Po raz pierwszy postanowiลam upiec je samodzielnie i jednoczeลnie zmierzyฤ siฤ z przepisem zawierajฤ
cym amoniak. Muszฤ przyznaฤ, ลผe choฤ mam czuลe powonienie, wszystkie zasลyszane opowieลci byลy mocno na wyrost. Zapach jak siฤ pojawiล, tak samo szybko ulotniล siฤ przy uchylonym oknie.
Przepis jest wypadkowฤ
kilku innych. Amerykany udaลy siฤ znakomicie, smakujฤ
jak te z dawnych lat. Prosty, pyszny, nieskomplikowany wypiek. Polecam!
Skลadniki na 16 buลeczek:
- 300 g mฤ ki
- 110 ml mleka
- 70 g miฤkkiego masลa
- 100-120 g cukru
- 2 jaja L lub 3-M
- 1 ลyลผka cukru waniliowego
- 1,5-2 ลyลผeczek amoniaku spoลผywczego
- szczypta soli
Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 2 ลyลผki soku z cytryny,
- 1 ลyลผka kakao
Wykonanie:
- Masลo utrzeฤ na puszystฤ masฤ, dodaฤ cukier i cukier waniliowy, potem jajka i ucieraฤ nadal.
- Amoniak rozpuลciฤ w mleku (otworzyฤ w kuchni okno)
- Do utartego na puszystฤ masฤ ciasta wsypaฤ mฤ kฤ i wlaฤ mleko z amoniakiem. Dokลadnie wyrobiฤ. Ciasto powinno byฤ gฤste i z trudem spadaฤ z ลyลผki. Gฤstoลฤ regulowaฤ dodatkiem mleka.
- Wykลadaฤ ลyลผkฤ porcje ciasta na blachฤ wyลoลผonฤ papierem do pieczenia zachowujฤ c duลผe odstฤpy (bardzo rosnฤ ). Na jedno ciastko przeznaczyฤ kopiastฤ ลyลผkฤ. Nie przejmowaฤ siฤ ksztaลtem naลoลผonej porcji ciasta. W trakcie pieczenia owa „kupka” rozleje siฤ sama w ksztaลtnego, krฤ gลego amerykana.
- Piecย minut w 200ยฐ C przez 15 minut, aลผ do zrumienienia brzegรณw.
- Ciastka studziฤ na kratce
- Cukier puder rozmieszaฤ z 2 ลyลผkami soku cytrynowego lub mleka, gdy przeszkadza Ci cytrynowy smak. Do poลowy dodaฤ 1 ลyลผkฤ kakao. Przy pomocy pฤdzla naลoลผyฤ lukier na pลaskฤ czฤลฤ ciastka. Nie czekajฤ c, aลผ biaลy lukier zastygnie, ciemny lukier przeลoลผyฤ do jednorazowego rฤkawa cukierniczego zakoลczonego cienkฤ , okrฤ gลฤ tylkฤ i wyciskaฤ koลo w ksztaลcie spirali, zaczynajฤ c od ลrodka. Potem przy pomocy wykaลaczki zdecydowanymi ruchami przeciฤ gnฤ ฤ 8-10 linii od ลrodka w kierunku brzegu. Niestety robiลam esy-floresy na zastygniฤtym biaลym lukrze, dlatego efekt pajฤczynowy uzyskaลam doลฤ mierny. Moลผna zrobiฤ rรณwnieลผ odwrotnoลฤ kolorystycznฤ i na ciemnym lukrze zrobiฤ jasnฤ pajฤczynฤ.
- Ciastka pozostawiฤ do przeschniฤcia. Moลผna przechowywaฤ w zamkniฤtej puszce przeลoลผone pergaminem, jeลli coล pozostanie. Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐