Marmolada z pigwy

Pigwa po latach powraca do łask i coraz częściej można ją spotkać na straganach lub kupić w sklepie. Warto więc wiedzieć co nieco o owocu, z którego już w średniowieczu przyrządzano przetwory i nalewki

Właściwości pigwy

  • PIGWA POSPOLITA (Cydoniaoblonga Mill.) jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych o żółtych, aromatycznych gruszkowato-jabłkowych owocach, twardym i cierpkim miąższu z mnóstwem komórek kamiennych.
  •  Jest zdrowym owocem już, chociażby z tego względu, iż nie kumuluje zanieczyszczeń pochodzących z atmosfery.
  • Owoce pigwy zawierają niezbędne składniki odżywcze, to jest: witaminę A, kompleks witamin z grupy B, PP oraz duże ilości witaminy C (z tego powodu pigwa jest nazywana polską cytryną), składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, a także zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki, flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.
  •  Są ponadto dobrym źródłem kwasów organicznych: jabłkowego, winowego, bursztynowego, cytrynowego, chinowego, chlorogenowego, kawowego i fumarowego.
  • Pigwa posiada właściwości lecznicze. Główne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny. Najwięcej pektyn ze wszystkich owoców zawiera właśnie pigwa. Pektyny wiążą metale ciężkie w przewodzie pokarmowym, które są usuwane poza organizm.
  • Ponadto wpływają na obniżenie glikemii po posiłkowej (wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku), tym samym zmniejszają wydzielanie insuliny.
  • Tanina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje krwawienia, odkażające i ściągające. Ma zastosowanie w leczeniu zmian chorobowych skóry i błon śluzowych.
  • Pigwa wzmacnia układ odpornościowy, głównie ze względu na dużą zawartość witaminy C. Dlatego jest skuteczna w leczeniu grypy i przeziębień.
  • Wpływa ponadto korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, działa przeciwwymiotnie, przeciwbiegunkowo i zapobiega wzdęciom. Surowe pektyny są natomiast polecane w profilaktyce nowotworów.
  • Wartości lecznicze posiadają również pestki pigwy, zawierające spore ilości śluzów.

Owoce pigwy na surowo są niejadalne, natomiast doskonale nadają się na przetwory. I warto przetworzyć pigwę, bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga długiego gotowania, około 30-40 minut. Pod wpływem temperatury ciemnieje, dlatego warto dodać soku z cytryny, bo dzięki niej nabierze ładnej lekko pomarańczowo-brzoskwiniowej barwy.

Ze względu na dużą obecność pektyn idealnie nadaje się na dżemy, marmolady, galaretki. Doskonale łączy się z innymi owocami np. jabłkami. Jest smakowitym dodatkiem do mięs i potraw z dziczyzny, nadaje się również na aromatyczne nalewki, wina i likiery. Nalewka pigwowa dobrze działa na serce i obniża ciśnienie krwi.

Gdy myślałam, że moje wekowanie na ten rok jest zakończone, trafiłam na pigwę. Aromat i smak pigwy jest dla mnie tak zniewalający, że oczywiście wylądowała w koszyku. Kilka sztuk zostawiłam dla bajecznego aromatu w kuchni, resztę przerobiłam na marmoladę, która ma służyć jako dodatek do ciast i innych wypieków.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 70 dkg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jabłka
  • 250 ml wody lub soku jabłkowego, lub pomarańczowego

Wykonanie:

  • Pigwę umyć, by pozbawić ją kutnerowej, włochatej otoczki. Obrać, pokroić w ćwiartki powykrawać gniazda nasienne z komórkami kamiennymi. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Podczas tarcia skrapiać pigwę cytryną, by nie zbrązowiała.
  • Startą pigwę umieścić w płaskim szerokim rondlu i zasypać cukrem. Odczekać około 30 minut, aż puści sok. Dolać wodę i podgrzewać tak długo, aż zmięknie. Mniej więcej w połowie  gotowania dodać obrane, pokrojone na drobne płatki jabłka. 
  • Gorącą marmoladą wypełnić przygotowane, wyparzone słoiczki. Zakręcić i gotowe. Używać do przekładania ciast, tortów, rogalików. Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Uwagi:
W ten sposób przygotowana marmolada nie specjalnie nada się jako smarowidło do chleba, chyba ze zblendujemy ją na gładką masę. Druga możliwość to dodanie większej ilości wody i bardzo długie wysmażanie, aż się pigwa całkowicie rozgotuje.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *