PIGWA POSPOLITA (Cydoniaoblonga Mill.) jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych o żółtych, aromatycznych gruszkowato-jabłkowych owocach, twardym i cierpkim miąższu z mnóstwem komórek kamiennych.
- Jest zdrowym owocem już chociażby z tego wzgędu, iż nie kumuluje zanieczyszczeń pochodzących z atmosfery.
- Owoce pigwy zawierają niezbędne składniki odżywcze to jest: witaminę A, kompleks witamin z grupy B, PP oraz duże ilości witaminy C (z tego powodu pigwa jest nazywana polską cytryną), składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, a także zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki, flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.
- Są ponadto dobrym źródłem kwasów organicznych: jabłkowego, winowego, bursztynowego, cytrynowego, chinowego, chlorogenowego, kawowego i fumarowego.
- Pigwa posiada właściwosci lecznicze. Główne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny. Najwięcej pektyn ze wszystkich owoców zawiera właśnie pigwa. Pektyny wiążą metale ciężkie w przewodzie pokarmowym, które są usuwane poza organizm.
- Ponadto wpływają na obniżenie glikemii poposiłkowej (wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku), tym samym zmniejszają wydzielanie insuliny.
- Tanina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje krwawienia, odkażające i ściągające. Ma zastosowanie w leczeniu zmian chorobowych skóry i błon śluzowych.
- Pigwa wzmacnia układ odpornościowy, głównie ze względu na dużą zawartość witaminy C. Dlatego jest skuteczna w leczeniu grypy i przeziębień.
- Wpływa ponadto korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, działa przeciwwymiotnie, przeciwbiegunkowo i zapobiega wzdęciom. Surowe pektyny są natomiast polecane w profilaktyce nowotworów.
- Wartości lecznicze posiadają również pestki pigwy, zawierające spore ilości śluzów.
Ze względu na dużą obecność pektyn idealnie nadaje się na dżemy, marmolady, galaretki. Doskonale łączy się z innymi owocami np. jabłkami. Jest smakowitym dodatkiem do mięs i potraw z dziczyzny, nadaje się również na aromatyczne nalewki, wina i likiery. Nalewka pigwowa dobrze działa na serce i obniża ciśnienie krwi.
Gdy myślalam, że moje wekowanie na ten rok jest zakończone trafiłam na pigwę. Aromat i smak pigwy jest dla mnie tak zniewalający, że oczywiście wylądowala w koszyku. Kilka sztuk zostawiłam dla bajecznego aromatu w kuchni, resztę przerobiłam na marmoladę, która ma służyć jako dodatek do ciast i innych wypieków.
Składniki:
2 kg pigwy
70 dkg cukru
sok z 1 cytryny
2 jabłka
250 ml wody lub soku jabłkowego lub pomarańczowego
Wykonanie:
- Pigwę umyć, by pozbawić ją kutnerowej, włochatej otoczki. Obrać, pokroić w ćwiartki powykrawać gniazda nasienne z komórkami kamiennymi. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Podczas tarcia skrapiać pigwę cytryną, by nie zbrązowiała.
- Startą pigwę umieścić w płaskim szerokim rondlu i zasypać cukrem. Odczekać około 30 minut, aż puści sok. Dolać wodę i podgrzewać tak długo, aż zmięknie. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obrane, pokrojone na drobne płatki jabłka.
- Gorącą marmoladą wypełnić przygotowane, wyparzone słoiczki. Zakręcić i gotowe. Używać do przekładania ciast, tortów, rogalików. Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Życzę smacznego!
3 komentarzy
Nika, robiłaś kiedy sok z pigwowca albo dżem? Pigwowiec jest o wiele lepszy od pigwy.
OdpowiedzUsuńNie,z pigwowca nic jeszcze nie robilam,ledwo zdobylam pigwe.Chetnie sprobuje,tylko musialabym wiedziec gdzie zdobyc pigwowca.
OdpowiedzUsuńTeraz to już za późno.W sprzedaży detalicznej raczej go nie dostaniesz, tylko prywatnie na bazarach.
OdpowiedzUsuńOwoce są zdecydowanie mniejsze od pigwy.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!