Muffinki w ostatnich latach zrobiły w polskiej kuchni oszałamiającą karierę. Nic dziwnego, ich receptury są wyjątkowe nieskomplikowane, sprowadzają się właściwie do wymieszania składników i to bez użycia miksera. Sprawdzają się nie tylko jako świetny deser, bo w zależności od użytych składników będą świetną przekąską, podwieczorkiem lub śniadaniem.
Składniki na 12 muffinek:
200 g mąki i 50 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 jajko
120 g cukru
80 ml oleju
250 g jogurtu greckiego + 100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby
1 łyżka cukru waniliowego
150 -200 g jeżyn
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180°C. Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami do pieczenia.
- Mąkę, proszek do pieczenia sodę, cukier i kakao wymieszać.
- W drugim pojemniku wymieszać jogurt, jajko i olej.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać widelcem, aż nie będzie widocznych śladów suchej mąki. Ciasto będzie stosunkowo gęste, tak ma być. Gdy uznacie, że jest jednak za gęste, można dodać kilka łyżek mleka.
- Do papilotek nałożyć po 1 łyżce ciasta, następnie dodać po kilka jeżyn. Resztę ciasta rozłożyć równomiernie do wszystkich foremek.
- Piec 20-25 minut na środkowej szynie. Dla pewności, czy są upieczone można sprawdzić patyczkiem.
- Studzić na kratce.
- Serek Philadelfia i resztę jogurtu wymieszać z cukrem waniliowym. Ułożyć po kleksie jogurtu na przestudzone muffinki i udekorować jeżyną. Życzę smacznego!
1 sztuka to 191 kcal, 26 g węglowodanów, 3g białka, 8 g tłuszczu
4 komentarzy
idealne! :]
OdpowiedzUsuńDzekuje!
OdpowiedzUsuńŚliczne muffinki i do tego ta cudowna etażerka :-)
OdpowiedzUsuńMhmm,mnie tez zauroczylo to rozowe malenstwo!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!