Muffinki w ostatnich latach zrobiły w polskiej kuchni oszałamiającą karierę. Nic dziwnego, ich receptury są wyjątkowe nieskomplikowane, sprowadzają się właściwie do wymieszania składników i to bez użycia miksera. Sprawdzają się nie tylko jako świetny deser, bo w zależności od użytych składników będą świetną przekąską, podwieczorkiem lub śniadaniem.
Moje są smacznym deserem z owocami. Smacznym to mało powiedziane, są po prostu przepyszne. Pierwszy raz robiłam je na bazie jogurtu greckiego. Są zachwycające w smaku, bardzo puszyste, mięciutkie i to nie tylko w dniu wypieku. To zdecydowanie najlepsze muffinki, jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie tych puszystych, dietetycznych muffinek!
Składniki na 12 muffinek:
- 200 g mąki i 50 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 80 ml oleju
- 250 g jogurtu greckiego + 100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 -200 g jeżyn
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180°C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami do pieczenia.
- Mąkę, proszek do pieczenia sodę, cukier i kakao wymieszać.
- W drugim pojemniku wymieszać jogurt, jajko i olej.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać widelcem, aż nie będzie widocznych śladów suchej mąki. Ciasto będzie stosunkowo gęste, tak ma być. Gdy uznacie, że jest jednak za gęste, można dodać kilka łyżek mleka.
- Do papilotek nałożyć po 1 łyżce ciasta, następnie dodać po kilka jeżyn. Resztę ciasta rozłożyć równomiernie do wszystkich foremek.
- Piec 20-25 minut na środkowej szynie. Dla pewności, czy są upieczone, można sprawdzić patyczkiem.
- Studzić na kratce.
- Serek Philadelfia i resztę jogurtu wymieszać z cukrem waniliowym. Ułożyć po kleksie jogurtu na przestudzone muffinki i udekorować jeżyną. Życzę smacznego!
1 sztuka to 191 kcal, 26 g węglowodanów, 3 g białka, 8 g tłuszczu
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂