czwartek, 10 października 2013

Zupa krem z selera - dwa warianty


Jesień selerami się zaczyna...Selery najdłużej "dyżurują"  u mnie w ogrodzie, ale i na nie przyszedł czas. Dziś przyniosłam kolejne sztuki. Zielone listki już pokrojone i zapakowane w zamrażarce, a bulwy przerobiłam na bardzo smaczną zupę krem i surówkę. Jeśli zniechęca Cię zapach selera - donoszę, że w zupie znika on bez śladu, no prawie bez śladu, przynajmniej w wersji bez mleka. Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i bardzo zdrowa.
Jak wartościowym warzywem jest seler przeczytaj tutaj: klik


Składniki na 4 porcje:
600 - 700 g obranej bulwy selera
1 cebula
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz, cukier
1 l bulionu
gałka muszkatałowa
kilka plasterków surowej szynki szwarcwaldzkiej
płatki migdalowe lub z orzechów laskowych
szczypiorek

Wykonanie:
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę zeszklić na maśle pokroją cebulę. Dodać obrany, pokrojony w grubą kostkę seler. Dodać sól, cukier, pieprz i podsmażyć całość przez kilka minut.
  • Wlać rosół (może być dowolny u mnie warzywny) i na małym ogniu gotować 20 minut.
  • W międzyczasie na patelni podprażyć płatki migałów lub orzechów laskowych. Pokroić szczypiorek.
  • Na drugiej patelni, przez dobrych kilka minut podsmażyć surową szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki do uzyskania chrupiących czipsów.
  • Zupę zblendować na gładki krem. Doprawić gałką muszkatałową. Serwować z szynkowymi czipsami, szczypiorkiem i płatkami migdałowymi..
UWAGA: dodatek 100 ml białego wytrawnego wina bardzo uszlachetni smak zupy

W drugim wariancie dodatek 200 ml mleka kokosowego czyni zupę aksamitnie gładką. Mleko jednocześnie wydobywa delikatny smak selera. Podawać ze szczypiorkiem i prażoną cebulką. Sama nie wiem, która wersja smaczniejsza. Pierwsza na pewno idealnie dietetyczna. Życzę smacznego!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!