MARCHEWKA w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezaleznie od wieku.
- U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok
- Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
- Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
- Bogactwo makro- i mikroelementow (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
Składniki na 2 porcje:
4 marchewki
1 spore jabłko
sok z małej cytryny
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki trzcinowego cukru
1 łyżka oleju lnianego lub każdego innego
Wykonanie:
- Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.
- Wymieszać z miodem, olejem i sokiem z cytryny.
- Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać natką pietruszki.
Smacznego!
1 komentarzy
Ulubiona surówka mojej siostry :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!