Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezależnie od wieku.

Marchewka — właściwości zdrowotne

  • U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok
  • Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
  • Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
  • Bogactwo makro- i mikroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.

Surówka, którą chcę przypomnieć, jest niezwykle smaczna, soczysta, orzeźwiająca w smaku i bardzo szybka do przygotowania. Znają ja pewnie wszyscy, lecz niektórzy całkiem o niej zapomnieli. Może warto wskrzesić stare przepisy.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 marchewki
  • 1 spore jabłko
  • sok z małej cytryny
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 1 łyżka oleju lnianego lub każdego innego

Wykonanie:

  • Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
  • Wymieszać z miodem, olejem i sokiem z cytryny.
  • Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Uwagi: Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru (1-1,5 cm) lub z dodatkiem łyżki chrzanu 
ze słoiczka. Można dodać ulubione zioła np. miętę, tymianek. Posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *