Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezależnie od wieku.
Marchewka — właściwości zdrowotne
- U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok
- Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
- Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
- Bogactwo makro- i mikroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
Surówka, którą chcę przypomnieć, jest niezwykle smaczna, soczysta, orzeźwiająca w smaku i bardzo szybka do przygotowania. Znają ja pewnie wszyscy, lecz niektórzy całkiem o niej zapomnieli. Może warto wskrzesić stare przepisy.
Składniki na 2 porcje:
- 4 marchewki
- 1 spore jabłko
- sok z małej cytryny
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki trzcinowego cukru
- 1 łyżka oleju lnianego lub każdego innego
Wykonanie:
- Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
- Wymieszać z miodem, olejem i sokiem z cytryny.
- Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Uwagi: Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru (1-1,5 cm) lub z dodatkiem łyżki chrzanu
ze słoiczka. Można dodać ulubione zioła np. miętę, tymianek. Posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂