Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć

Nikt zapewne nie wyobraża sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku. W każdym regionie są one inne. W końcu ile ziarenek w utartej masie z jego udziałem, tyle szczęścia i obfitości przyniesie nadchodzący rok i zdrowia!

Mak — właściwości i wartości zdrowotne

  • Nie każdy bowiem wie, że oprócz uwielbianych walorów smakowych ziarenka maku są również skarbnicą zdrowia i witamin — głównie: A, C, D, E, B3 -które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dbają także o nasz wzrok.
  • Zawierają sporo wapnia, a dzięki temu wspomagają nasz kościec i układ krwionośny.
  • Regulują pracę układu pokarmowego — dzięki błonnikowi.
  • Mają działanie przeciwmiażdżycowe — są zatem strażnikiem serca, chronią przed zawałem, obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Dzięki zawartości kwasu oleinowego wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • Trzeba jednak pamiętać, są wysokoenergetyczne. 100 g to aż 478 kcal i 43 g tłuszczu. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując umiar.

Proponuję upieczenie chałki, jakiej może nie znasz. Chałka — piegusek, z całymi ziarenkami maku. Jest pyszna, mięciutka i delikatna. Jestem pewna, gdy ją raz zrobisz, zagości u Ciebie na stałe. Zapraszam do przepisu:

Składniki na 1 chałkę:

  • 225 g mąki (typ 550) + do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
  • 5 łyżek maku
  • 2 łyżki oleju

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • Hagelzucker — cukier perlisty

Wykonanie:

  • Mąkę z solą przesiać do misy robota. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mleko z olejem i zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Około 1 godziny.
  • Wyłożyć ciasto na lekko omączony blat i powtórnie zagnieść. Następnie podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek długości 25-30 cm. Zapleść w warkocz. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na następne 30 minut do napuszenia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200°C.
  • Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec w 200° C 25-30 minut, aż się ładnie przyrumieni.
  • Świetna na śniadanie lub podwieczorek z domową konfiturą, dżemem lub samym masłem. Osobiście taką lubię najbardziej.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *