Nikt zapewne nie wyobraża sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku. W każdym regionie są one inne. W końcu ile ziarenek w utartej masie z jego udziałem, tyle szczęścia i obfitości przyniesie nadchodzący rok i zdrowia!
Mak — właściwości i wartości zdrowotne
- Nie każdy bowiem wie, że oprócz uwielbianych walorów smakowych ziarenka maku są również skarbnicą zdrowia i witamin — głównie: A, C, D, E, B3 -które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dbają także o nasz wzrok.
- Zawierają sporo wapnia, a dzięki temu wspomagają nasz kościec i układ krwionośny.
- Regulują pracę układu pokarmowego — dzięki błonnikowi.
- Mają działanie przeciwmiażdżycowe — są zatem strażnikiem serca, chronią przed zawałem, obniżają poziom złego cholesterolu.
- Dzięki zawartości kwasu oleinowego wykazują działanie przeciwnowotworowe.
- Trzeba jednak pamiętać, są wysokoenergetyczne. 100 g to aż 478 kcal i 43 g tłuszczu. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując umiar.
Proponuję upieczenie chałki, jakiej może nie znasz. Chałka — piegusek, z całymi ziarenkami maku. Jest pyszna, mięciutka i delikatna. Jestem pewna, gdy ją raz zrobisz, zagości u Ciebie na stałe. Zapraszam do przepisu:
Składniki na 1 chałkę:
- 225 g mąki (typ 550) + do podsypania
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 175 ml ciepłego mleka
- 1,5 łyżki drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
- 5 łyżek maku
- 2 łyżki oleju
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- Hagelzucker — cukier perlisty
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać do misy robota. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mleko z olejem i zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Około 1 godziny.
- Wyłożyć ciasto na lekko omączony blat i powtórnie zagnieść. Następnie podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek długości 25-30 cm. Zapleść w warkocz. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na następne 30 minut do napuszenia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200°C.
- Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec w 200° C 25-30 minut, aż się ładnie przyrumieni.
- Świetna na śniadanie lub podwieczorek z domową konfiturą, dżemem lub samym masłem. Osobiście taką lubię najbardziej.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂