Galareta — galaretka to danie rodem z  kuchni staropolskiej, zwane w zależności od regionu studzieniną, trzęsionką w Wielkopolsce lub galertem na Śląsku. Tradycyjnie przygotowuje się ją z nóżek cielęcych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyć w poczet zdrowej kuchni. Co innego galaretka z kurczaka. To już i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie.

Do wykonania tego dania musimy zarezerwować jednak kilka godzin, samo gotowanie kurczaka zajmie około 2 godzin. Warto jednak, bo to świetna alternatywa dla wędliny, czy sera na kromce chleba. Tym bardziej że „zdrowotność” polskich wędlin pozostawia wiele do życzenia. Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 kurczak – 1.300-1.400 g
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1-2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1-2 goździki
  • 2 łyżeczki żelatyny na każdą szklankę wywaru
  • 1 łyżeczka żelatyny = 1 listek żelatyny
  • 1-2 ząbki czosnku — opcjonalnie
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Kurczaka umyć, podzielić na części.
  • Jarzyny umyć i obrać.
  • Kurczaka wraz z włoszczyzną i przyprawami zalać około 1 l zimnej wody i ugotować do miękkości. Woda powinna tylko przykrywać mięso. Gotować powoli na małym ogniu, aż mięso będzie samo odchodzić od kości.
  • Mięso wyłowić i odłożyć do wystudzenia. Odłożyć także 2 marchewki.
  • Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Powinno jej być dwa razy więcej niż żelatyny.
  • Bulion przecedzić przez sitko. Do przecedzonego bulionu wrzucić 2 obrane i nacięte ząbki czosnku i ewentualnie doprawić do smaku. Bulion powinien mieć intensywny smak. Przed rozlaniem rosołu do filiżanek czosnek usunąć. Namoczoną żelatynę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu i dokładnie wymieszać, następnie wlać do reszty rosołu dokładnie całość mieszając. 
  • Wystudzone mięso pokroić w kostkę.
  • 8-10 miseczek lub filiżanek opłukać zimną wodą, nałożyć po kilka plasterków marchewki, natkę pietruszki i pokrojone mięso. Zalać wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Podawać z plasterkami cytryny lub octem jabłkowym.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *