Galareta โ€” galaretka to danie rodem zย  kuchni staropolskiej, zwane w zaleลผnoล›ci od regionu studzieninฤ…, trzฤ™sionkฤ… w Wielkopolsce lubย galertem na ลšlฤ…sku. Tradycyjnie przygotowuje siฤ™ jฤ… z nรณลผek cielฤ™cych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyฤ‡ w poczet zdrowej kuchni. Co innego galaretka z kurczaka. To juลผ i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie.

Do wykonania tego dania musimy zarezerwowaฤ‡ jednak kilka godzin, samo gotowanie kurczaka zajmie okoล‚o 2 godzin. Warto jednak, bo to ล›wietna alternatywa dla wฤ™dliny, czy sera na kromce chleba. Tym bardziej ลผe “zdrowotnoล›ฤ‡” polskich wฤ™dlin pozostawia wiele do ลผyczenia. Zapraszam zatem do przepisu.

Skล‚adniki na 8-10 porcji:

  • 1 kurczak – 1.300-1.400 g
  • 1 pฤ™czek wล‚oszczyzny (bez kapusty)
  • 1-2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1-2 goลบdziki
  • 2 ล‚yลผeczki ลผelatyny na kaลผdฤ… szklankฤ™ wywaru
  • 1 ล‚yลผeczka ลผelatyny = 1 listek ลผelatyny
  • 1-2 zฤ…bki czosnku โ€” opcjonalnie
  • zielona pietruszka
  • sรณl, pieprz

Wykonanie:

  • Kurczaka umyฤ‡, podzieliฤ‡ na czฤ™ล›ci.
  • Jarzyny umyฤ‡ i obraฤ‡.
  • Kurczaka wraz z wล‚oszczyznฤ… i przyprawami zalaฤ‡ okoล‚o 1 l zimnej wody i ugotowaฤ‡ do miฤ™kkoล›ci. Woda powinna tylko przykrywaฤ‡ miฤ™so. Gotowaฤ‡ powoli na maล‚ym ogniu, aลผ miฤ™so bฤ™dzie samo odchodziฤ‡ od koล›ci.
  • Miฤ™so wyล‚owiฤ‡ i odล‚oลผyฤ‡ do wystudzenia. Odล‚oลผyฤ‡ takลผe 2 marchewki.
  • ลปelatynฤ™ namoczyฤ‡ w maล‚ej iloล›ci zimnej wody. Powinno jej byฤ‡ dwa razy wiฤ™cej niลผ ลผelatyny.
  • Bulion przecedziฤ‡ przez sitko. Do przecedzonego bulionu wrzuciฤ‡ 2 obrane i naciฤ™te zฤ…bki czosnku i ewentualnie doprawiฤ‡ do smaku. Bulion powinien mieฤ‡ intensywny smak. Przed rozlaniem rosoล‚u do filiลผanek czosnek usunฤ…ฤ‡. Namoczonฤ… ลผelatynฤ™ poล‚ฤ…czyฤ‡ z niewielkฤ… iloล›ciฤ… gorฤ…cego bulionu i dokล‚adnie wymieszaฤ‡, nastฤ™pnie wlaฤ‡ do reszty rosoล‚u dokล‚adnie caล‚oล›ฤ‡ mieszajฤ…c. 
  • Wystudzone miฤ™so pokroiฤ‡ w kostkฤ™.
  • 8-10 miseczek lub filiลผanek opล‚ukaฤ‡ zimnฤ… wodฤ…, naล‚oลผyฤ‡ po kilka plasterkรณw marchewki, natkฤ™ pietruszki i pokrojone miฤ™so. Zalaฤ‡ wywarem. Wstawiฤ‡ do lodรณwki do stฤ™ลผenia.
  • Podawaฤ‡ z plasterkami cytryny lub octem jabล‚kowym.

ลปyczฤ™ smacznego!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *