Galareta โ galaretka to danie rodem zย kuchni staropolskiej, zwane w zaleลผnoลci od regionu studzieninฤ
, trzฤsionkฤ
w Wielkopolsce lubย galertem na ลlฤ
sku. Tradycyjnie przygotowuje siฤ jฤ
z nรณลผek cielฤcych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyฤ w poczet zdrowej kuchni. Co innego galaretka z kurczaka. To juลผ i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie.
Do wykonania tego dania musimy zarezerwowaฤ jednak kilka godzin, samo gotowanie kurczaka zajmie okoลo 2 godzin. Warto jednak, bo to ลwietna alternatywa dla wฤdliny, czy sera na kromce chleba. Tym bardziej ลผe “zdrowotnoลฤ” polskich wฤdlin pozostawia wiele do ลผyczenia. Zapraszam zatem do przepisu.
Skลadniki na 8-10 porcji:
- 1 kurczak – 1.300-1.400 g
- 1 pฤczek wลoszczyzny (bez kapusty)
- 1-2 listki laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu
- 1-2 goลบdziki
- 2 ลyลผeczki ลผelatyny na kaลผdฤ szklankฤ wywaru
- 1 ลyลผeczka ลผelatyny = 1 listek ลผelatyny
- 1-2 zฤ bki czosnku โ opcjonalnie
- zielona pietruszka
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka umyฤ, podzieliฤ na czฤลci.
- Jarzyny umyฤ i obraฤ.
- Kurczaka wraz z wลoszczyznฤ i przyprawami zalaฤ okoลo 1 l zimnej wody i ugotowaฤ do miฤkkoลci. Woda powinna tylko przykrywaฤ miฤso. Gotowaฤ powoli na maลym ogniu, aลผ miฤso bฤdzie samo odchodziฤ od koลci.
- Miฤso wyลowiฤ i odลoลผyฤ do wystudzenia. Odลoลผyฤ takลผe 2 marchewki.
- ลปelatynฤ namoczyฤ w maลej iloลci zimnej wody. Powinno jej byฤ dwa razy wiฤcej niลผ ลผelatyny.
- Bulion przecedziฤ przez sitko. Do przecedzonego bulionu wrzuciฤ 2 obrane i naciฤte zฤ bki czosnku i ewentualnie doprawiฤ do smaku. Bulion powinien mieฤ intensywny smak. Przed rozlaniem rosoลu do filiลผanek czosnek usunฤ ฤ. Namoczonฤ ลผelatynฤ poลฤ czyฤ z niewielkฤ iloลciฤ gorฤ cego bulionu i dokลadnie wymieszaฤ, nastฤpnie wlaฤ do reszty rosoลu dokลadnie caลoลฤ mieszajฤ c.
- Wystudzone miฤso pokroiฤ w kostkฤ.
- 8-10 miseczek lub filiลผanek opลukaฤ zimnฤ wodฤ , naลoลผyฤ po kilka plasterkรณw marchewki, natkฤ pietruszki i pokrojone miฤso. Zalaฤ wywarem. Wstawiฤ do lodรณwki do stฤลผenia.
- Podawaฤ z plasterkami cytryny lub octem jabลkowym.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐