Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout

Ragout (od raguter = wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej, to typ potrawy z mięsa, ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkości kawałki i uduszone w wywarze, ewentualnie zagęszczone zasmażką, zwykle przyprawione ziołami i korzeniami. Gotowanie ragout pozwala puścić wodze fantazji, gdyż składniki możemy łączyć dowolnie, a dania mogą zawierać jeden podstawowy składnik lub stanowić kompozycję wielu.

Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout. W ten sposób przygotowane mięso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najważniejsze pyszne.

Składniki:

  • 4 kotlety a`150 g
  • 300 g nie za dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka

Wykonanie:

  • Pociąć kotlety na porcje. Rozbić delikatnie pod folią, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące.
  • Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia. Obsmażone odłożyć na bok
  • Poddusić obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
  • Pieczarki przekroić na pół, większe na 3-4 części. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem 1 minutę.
  • Do pieczarek z cebulą wlać bulion, dołożyć kotlety i dusić pod przykryciem do miękkości od 20 do 40 minut, w zależności od wielkości i grubości kotletów.
  • Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami.

Smacznego!

1 porcja to 386 kcal, 41 g białka, 13 g tłuszczu, 23 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *