Gotowanie ragout pozwala puścić wodze fantazji, gdyż składniki możemy łączyć dowolnie, a dania mogą zawierać jeden podstawowy składnik lub stanowić kompozycję wielu.
Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout. W ten sposób przygotowane mięso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najważniejsze pyszne.
Składniki:
4 kotlety a`150 g
300 g nie za dużych pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki krupczatki
200 ml bulonu warzywnego
olej
sól, pieprz
zielona pietruszka
Wykonanie:
- Pociąć kotlety na porcje. Rozbić delikatnie pod folią, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanej paletni do lekkiego zrumienienia. Obsmażone odłożyć na bok
- Poddusić obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
- Pieczarki przekroić na pół, większe na 3-4 części. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem 1 minutę.
- Do pieczarek z cebulą wlać bulion, dołożyć kotlety i dusić pod przykryciem do miękkości od 20-40 minut, w zależności od wielkości i grubości kotletów.
- Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami. Smacznego!
1 porcja to 386 kcal, 41 g białka, 13 g tłuszczu, 23 g weglowodanów
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!