Ragout (od raguter = wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej, to typ potrawy z miฤsa, ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkoลci kawaลki i uduszone w wywarze, ewentualnie zagฤszczone zasmaลผkฤ
, zwykle przyprawione zioลami i korzeniami. Gotowanie ragout pozwala puลciฤ wodze fantazji, gdyลผ skลadniki moลผemy ลฤ
czyฤ dowolnie, a dania mogฤ
zawieraฤ jeden podstawowy skลadnik lub stanowiฤ kompozycjฤ wielu.
Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout. W ten sposรณb przygotowane miฤso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwaลผniejsze pyszne.
Skลadniki:
- 4 kotlety a`150 g
- 300 g nie za duลผych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ลyลผki mฤ ki krupczatki
- 200 ml bulionu warzywnego
- olej
- sรณl, pieprz
- zielona pietruszka
Wykonanie:
- Pociฤ ฤ kotlety na porcje. Rozbiฤ delikatnie pod foliฤ , posoliฤ i oprรณszyฤ pieprzem. Obtoczyฤ w mฤ ce.
- Smaลผyฤ z obu stron na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia. Obsmaลผone odลoลผyฤ na bok
- Poddusiฤ obranฤ i pokrojonฤ w piรณrka cebulฤ.
- Pieczarki przekroiฤ na pรณล, wiฤksze na 3-4 czฤลci. Dorzuciฤ do cebuli i przesmaลผyฤ razem 1 minutฤ.
- Do pieczarek z cebulฤ wlaฤ bulion, doลoลผyฤ kotlety i dusiฤ pod przykryciem do miฤkkoลci od 20 do 40 minut, w zaleลผnoลci od wielkoลci i gruboลci kotletรณw.
- Sos doprawiฤ do smaku solฤ i pieprzem. Posypaฤ posiekanฤ zielonฤ pietruszkฤ . Podawaฤ z gotowanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
1 porcja to 386 kcal, 41 g biaลka, 13 g tลuszczu, 23 g wฤglowodanรณw
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐