Marchewka duszona z pasternakiem

Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalającym smaku, do każdego obiadu i z rybą i mięsem i wegetariańskiego w roli głównej. Już sama marchewka jest pyszna, a towarzystwo pasternaku czyni z niej istny smakołyk. Słodkawo-anyżkowy pełny smak pasternaku doskonale współgra z marchewką.

Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieć, iż to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyższe wartości odżywcze spośród wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosić go do naszego stołu. Zapraszam dziś na jarzynkę z marchewką i pasternakiem.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 marchewki – 300 g
  • 2 korzenie pasternaku – 200 g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  • obraną cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła.
  • obrać marchewkę i pasternak, pokroić w 1 cm kostkę. Dorzucić do cebuli i przesmażyć na małym ogniu razem z cebulą.
  • dodać przyprawy, podlać 5 łyżkami wody i dusić 10 minut pod przykryciem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *