Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalajฤ
cym smaku, do kaลผdego obiadu i z rybฤ
i miฤsem i wegetariaลskiego w roli gลรณwnej. Juลผ sama marchewka jest pyszna, a towarzystwo pasternaku czyni z niej istny smakoลyk. Sลodkawo-anyลผkowy peลny smak pasternaku doskonale wspรณลgra z marchewkฤ
.
Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieฤ, iลผ to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyลผsze wartoลci odลผywcze spoลrรณd wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosiฤ go do naszego stoลu. Zapraszam dziล na jarzynkฤ z marchewkฤ
i pasternakiem.
Skลadniki na 2 porcje:
- 3 marchewki – 300 g
- 2 korzenie pasternaku – 200 g
- 1 cebula
- 1 ลyลผka masลa ghee
- sรณl
- szczypta cukru
- ลwieลผo zmielona gaลka muszkatoลowa
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- obranฤ cebulฤ, pokroiฤ w kostkฤ i zeszkliฤ na ลyลผce masลa.
- obraฤ marchewkฤ i pasternak, pokroiฤ w 1 cm kostkฤ. Dorzuciฤ do cebuli i przesmaลผyฤ na maลym ogniu razem z cebulฤ .
- dodaฤ przyprawy, podlaฤ 5 ลyลผkami wody i dusiฤ 10 minut pod przykryciem.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐