Dzisiejszy bakłażan w sosie curry z ciecierzycą to pyszne, wegeteriańskie, pożywne danie z egzotyczną nutą. Świetne zarówno na obiad jak i na kolację. Danie jest bardzo aromatyczne, o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze.
Bakłażan jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki wprowadza odrobinę koloru i przełamuje kremową konsystencję potrawy. Spróbuj, a przekonasz się jakie to smaczne. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
2 spore bakłażany
250 g marchewki
2 cebule
300 g ciecierzycy (cała puszka)
400 ml mleka kokosowego
150-200 ml bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
pieprz z młynka
1 łyżka sosu sojowego
mielona kolendra
mielony kumin - jeśli lubisz
1 łyżka oleju
zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
- bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na 4 grube plastry, posolić, odstawić na 15 min
- obrać marchewkę i cebulę. Marchew pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
- jeśli używasz ciecierzycy z puszki, przelej ją na sitko, dokładnie wypłucz i odsącz
- rozgrzać olej w garnku, w którym przygotowujesz potrawę i uduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przesmaż chwilę razem. Wlej mleko kokosowe i bulion. Dodaj pastę curry, posól i dodaj pieprzu. Na średnim ogniu duś 5-7 minut.
- bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
- ciecierzycę i bakłażana dołożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodaj sos sojowy i kolendrę. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!