Dzisiejszy bakłażan w sosie curry z ciecierzycą to pyszne, wegetariańskie, pożywne danie z egzotyczną nutą. Świetne zarówno na obiad jak i na kolację. Danie jest bardzo aromatyczne, o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze. Bakłażan jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki wprowadza odrobinę koloru i przełamuje kremową konsystencję potrawy.
Spróbuj, a przekonasz się jakie to smaczne. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 2 spore bakłażany
- 250 g marchewki
- 2 cebule
- 300 g ciecierzycy (cała puszka)
- 400 ml mleka kokosowego
- 150-200 ml bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
- pieprz z młynka
- 1 łyżka sosu sojowego
- mielona kolendra
- mielony kumin — jeśli lubisz
- 1 łyżka oleju
- zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
- bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na 4 grube plastry, posolić, odstawić na 15 min
- obrać marchewkę i cebulę. Marchew pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
- jeśli używasz ciecierzycy z puszki, przelej ją na sitko, dokładnie wypłucz i odsącz
- rozgrzać olej w garnku, w którym przygotowujesz potrawę i uduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przesmaż chwilę razem. Wlej mleko kokosowe i bulion. Dodaj pastę curry, posól i dodaj pieprzu. Na średnim ogniu duś 5-7 minut.
- bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
- ciecierzycę i bakłażana dołożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodaj sos sojowy i kolendrę. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂