Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą

Dzisiejszy bakłażan w sosie curry z ciecierzycą to pyszne, wegetariańskie, pożywne danie z egzotyczną nutą. Świetne zarówno na obiad jak i na kolację. Danie jest bardzo aromatyczne, o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze. Bakłażan jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki wprowadza odrobinę koloru i przełamuje kremową konsystencję potrawy.

Spróbuj, a przekonasz się jakie to smaczne. Polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 spore bakłażany
  • 250 g marchewki
  • 2 cebule
  • 300 g ciecierzycy (cała puszka)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • pieprz z młynka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mielona kolendra
  • mielony kumin — jeśli lubisz
  • 1 łyżka oleju
  • zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

  • bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na 4 grube plastry, posolić,  odstawić na 15 min
  • obrać marchewkę i cebulę. Marchew pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
  • jeśli używasz ciecierzycy z puszki, przelej ją na sitko, dokładnie wypłucz i odsącz
  • rozgrzać olej w garnku, w którym przygotowujesz potrawę i uduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przesmaż chwilę razem. Wlej mleko kokosowe i bulion. Dodaj pastę curry, posól i dodaj pieprzu. Na średnim ogniu duś 5-7 minut.
  • bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
  • ciecierzycę i bakłażana dołożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodaj sos sojowy i kolendrę. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *