Spróbuj raz zrobić majonez samodzielnie, a skończą się dylematy Winiary czy może Kielecki ? Naprawdę warto, bo płyną z tego same korzyści. Teraz w okresie Świąt Wielkanocnych jest na niego szczególny popyt. Jeśli zrobisz go sam, nie musisz obawiać się niechcianych dodatków i środków konserwujących. Sam decydujesz jakiego oleju użyjesz, masz wpływ na jakość użytych produktów. Poza tym smak i satysfakcja — bezcenne.

A zastanawiałeś się kiedyś nad nazwą — dlaczego majonez, dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny? Majonez mógłby nazywać się całkiem inaczej, gdyby książę Richelieu nie podbił portu Mahon na Minorce. Według większości historyków jego nazwa pochodzi właśnie od portu Mahon na Minorce. W XVIII wieku oblegał ją francuski książę Richelieu. Gdy zdobył wyspę, okazało się, że ubodzy mieszkańcy Mahon w spiżarniach mają pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek. Przyrządzili z nich pyszny posiłek: jaja na twardo z zimnym jasnym sosem utartym  z żółtek i oliwy, który wkrótce stał się majonezem.

Majonez — właściwości zdrowotne

1 płaska łyżka majonezu to 110 kcal i 12 g tłuszczu. Jednak tylko rozważna dieta jest kluczem do zdrowia, dlatego majonez nie jest taki zły.

  • Ma sporo tłuszczu, ale to właśnie tłuszcze wspomagają wchłanianie wielu witamin, w tym witaminy: A, D, E i K.
  • Tłuszcze utrzymują w dobrym stanie serce i naczynia krwionośne
  • zapewniają dobre nawilżenie skóry
  • wspomagają wytwarzanie składników hormonopodobnych, niezbędnych między innymi do regulacji ciśnienia i krzepliwości krwi, skurczów mięśni, temperatury ciała

W rozsądnej ilości majonez nikomu nie zaszkodzi, a może wręcz stanowić ważny składnik zbilansowanej diety. Także nie zniechęcajcie się do majonezu, a najlepiej zróbcie go sami, bo na pewno będzie znacznie zdrowszy od tego ze sklepu. To jest takie proste. Najważniejsze jest, by składniki były w temperaturze pokojowej, najlepiej wystawić je kilka godzin wcześniej z lodówki. W przeciwnym razie majonez się po prostu zważy. Jajko należy przed użyciem zawsze sparzyć wrzątkiem. Dobrze by jajko było oznaczone symbolem 0. Olej najlepiej wybrać ten o neutralnym smaku. Ważne by wszystkie składniki użyte do produkcji majonezu były świeże i dobrej jakości. Nawet smak musztardy jest nie bez znaczenia. Po spełnieniu powyższych warunków, nasz domowy majonez będzie po prostu pyszny, nieporównywalny z tym sklepowym.

Składniki na 300-350 g majonezu:

  • 1 żółtko
  • 200-250 ml oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • biały pieprz — na czubek noża

Wykonanie:

  • żółtko wybić do miseczki, dodać przyprawy i zmiksować na małych obrotach miksera do uzyskania gładkiej emulsji, dosłownie kilka chwil
  •  cały czas miksując dodawać po 1 łyżeczce oleju. Gdy masa zacznie się zagęszczać, można powoli, cały czas miksując małym strumieniem dolewać olej. Po kilku minutach majonez jest gotowy. Im więcej oleju wmiksujesz, tym gęściejszy będzie majonez. Skosztuj, bo może trzeba dokonać korekty smaku. Przełożyć do słoiczka. Domowy majonez można przechowywać w lodówce do 10-14 dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *